0
Evropske lige

KREĆE ŠKOTSKA LIGA: Posle pet godina šampionat će konačno biti zanimljiv (VIDEO)

Objavljeno: 06.08.16 u 11:03

Posledni put jedan od najvećih derbija Evrope i sveta odigran je u sezoni 2011-12. Povratkom Rendžersa u Premijer ligu Škotske, gledaćemo nove duele u večitom derbiju te zemlje.

Zbog ogromnih poreskih dugova Rendžers je 2012. godine proglasio bankrot i bio izbačen u četvrti rang škotskog fudbala. Za tu odluku glasalo je 25 od 30 škotskih klubova.

MITO I KORUPCIJA: Uhapšen čovek koji je upropastio slavni Rendžers!

Povratak je trajao godinu dana duže od planiranog, jer je najtrofejniji škotsku klub dve sezone proveo u čempionšipu.

Za to vreme Seltik je vezao pet tiula. U međuvremenu su se ta dva kluba dva puta susretala u kupu Škotske, oba puta  polufinalu. Po jednom su slavili i jedni i drugi.

PETA U NIZU: Pobeda za kraj i slavlje na Seltik parku (VIDEO)

Posle bankrota, Rendžers je promenio vlasničku strukturu, pa je, kako to smatraju navijači Seltika, novi klub, a ne onaj s kojim su „ratovali“ kroz tri veka.

Kompanija „Sevco“ je postala novi vlasnik „plavaca“, pa su ih Seltikovci posprdno nazvali „Newco“. Do sada je odigran 401 Old Firm, ali za navijače Seltika, poslednja dva se ne računaju. Rendžers ima 159 pobeda, Seltik 145, 97 puta je bilo nerešeno.

DERBI SE VRATIO U GLAZGOV: Rendžersi bolji nakon penala (VIDEO)

Dakle, bez obzira što ih ne doživljavaju na isti način, Seltikovci i dalje otvoreno mrze konkurenciju i obrnuto. U najavi su novi ratovi na terenu i van njega. U Škotskoj je pogrdno navijanje, vređanje, sektaštvo zakonom zabranjeno, ali to ne utiče na navijače, koji fudbalske utakmice koriste upravo za to.

Već nekoliko decenija unazad svi ostali klubovi su nemi posmatrači. Od sezone 1985-86 sve titule osvajali su Seltik ili Rendžers. Davne 1985. godine Aberdin je uspeo da se umeša među velikane iz Glazgova.

I u ovoj sezoni igraće 12 klubova u trokružnom sistemu. Prvi deo je 22 kola, igra svako sa svakim po dva meča, narednih 10 kola igra svako sa svakim po jednom, da bi se od 34. do 38. kola liga podelila na dva dela, odvaja se po šest ekipa u borbu za titulu i borbu za opstanak.

Prošle sezone Aberdin je do pred kraj držao priklučak se Seltikom, ali je na kraju ekipa Ronija Deile došla do pete titule u nizu.

Izvesno je da će Rendžers biti Seltikov glavni konkurent za šampionat, jer se pojačao sa devet novih igrača. Najzvučnije pojačanje je bivši hrvatski reprezentativac Niko Kovač, koji je došao iz njujorškog Kosmosa kao slobodan igrač. Za te transfere potrošeno je 620.000 funti.

TRANSFER DANA U ŠKOTSKOJ: Hrvat pojačao Glazgov Rendžers (VIDEO)

Iz kluba su otišla petorica igrača, svi kao slobodni igrači, dakle Rendžers nije zaradio ni funtu, dok je na pozajmici još četiri fudbalera.

S druge strane, pored promene trenera, Seltik je doživeo dosta veliku transformaciju.

Došlo je pet igrača, za šta je potrošeno 750.000 funti, a otišlo čak 16, od čega su sedmoriva na pozajmici! Seltik je uspeo da unovči samo odlaske Stefana Šćepovića u Hetafe za milion funti Kazima Ričardsa u Koritibu za 150.000.

(Izvor:youtube/ScotlandsTalentHD™)

Seltik je doveo mladog Musu Dembelea i vremešnog Koloa Turea. Očekuje se i dolazak napadača Skota Sinklera iz Aston Vile.

Od svih klubova, osim Seltika gde je Deilu zamenio Brendan Rodžers, samo je još Invernes promenio trenera.

Liga, zanimljivo, počinje utakmicom Rendžersa i Hamiltona od 13,30 u subotu.

Prošle sezone iz lige je ispao Dandi junajted, a u najviši rang vratio se Rendžers.

Prvi veliki derbi igra se 10. septembra, domaćin je Seltik.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter