0
Ostali sportovi

FOTO: VSS

VESLANJE: Srpski čamci u grupama sa svetskim rekorderima

Objavljeno: 05.08.16 u 21:02

U subotu, 6. avgusta 2016, u Rio de Žaneiru počinje olimpijska regata na 31. letnjim Olimpijskim igrama.

U noći između petka i subote u Rio de Žaneiru svečano će biti otvorene 31. letnje Olimpijske igre. Ceremoniju otvaranja propustiće srpski veslači budući da ih već sutra, u subotu, 6. avgusta 2016, očekuju prve bitke na olimpijskoj regati u Laguni Rodrigo de Freitas u samom centru Rija. Na veslačkom takmičenju na najvećoj i najznačanijoj svetskoj smotri sporta u ovoj godini učestovaće 548 takmičara iz 69 zemalja, a svi oni su svoje rivale s kojima će odmeriti snage na startu dobili u četvertak, 4. avgusta. Od naših čamaca led probija dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik.

Prošlogodišnji osvajači bronze na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu od 15,50 č po našem vremenu (10,50 č po lokalnom) veslaće u trećoj grupi kvalifikacija gde će im protivnici za prva tri mesta koja direktno vode u polufinale (9. avgust) biti Italijani Abagnale i Di Konstanco, Novozelanđani Bond i Marej, svetski rekorderi (6:08,50 – OI 2012), neporaženi dvojac od 2009. i ubedljivo najveći favoriti za zlato u Riju, i Mađari Juhas i Simon, iznenađujući šampioni sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva za seniore u Brandenburgu.

– Zadovoljni smo žrebom, a sastav grupe nam u potpunosti odgovara. Posle prve trke videćemo ko je u kakvoj formi stigao u Rio i na osnovu toga gradićemo taktiku za naredne trke. Nadamo se ulasku u finale i borbi za medalju. Sa tom željom smo doputovali u Rio i učinićemo sve da je i ispunimo. U ekipi je odlična atmosfera, privikli smo se na uslove na regatnoj stazi i spremni smo za start i fanatčnu borbu u svakoj trci – kazao je štroker Nenad Beđik, koji je pre četiri godine na Olimpijskim igrama u Londonu veslao sa Nikolom Stojićem, takođe, u dvojcu bez kormilara (stigli do B finala koje nisu veslali zbog povrede Stojića).

U prvoj grupi kvalifikacija dvojaca bez kormilara su Španija, Češka, Australija, Južnoafrička Republika i SAD, a u drugoj Velika Britanija, Rumunija, Francuska i Holandija. Repesaž u ovoj disciplini na programu je već u nedelju od 14,30 č.

Tačno sat vremena posle Vasića i Beđika na stazi će se naći Marko Marjanović i Andrija Šljukić. Naš dubl skul je voljom žreba svrstan u treću grupu kvalifikacija gde će se za tri mesta koja direknto vode među 12 najboljih (polufinale 9. avgusta) od 16,50 č boriti sa aktuelnim svetskim i evropskim prvacima i vlasnicima svetskog rekorda (5:59.72 – SP 2014), braćom Valentom i Martinom Sinkovićem iz Hrvatske, Australijancima Vatsom i Morganom i Francuzima Androdiasom i Bušeronom.

– Izuzetno smo spremni. Postižemo odlične brzine, gotovo savršeno smo uveslani i verujem da možemo da se borimo sa svima. Staza je vetrovita što nama i ne smeta, budući da smo dosta radili u takvim uslovima, upravo da bismo se što bolje pripremili za sve što nas čeka u Riju. Sa većinom ekipa koje će učestovati na ovim Olimpijskim igrama smo se već trkali i svima smo pokazali zube. Nadam se da ćemo olimpijsku regatu otvoriti na najbolji način i tako utabati put odličnom nastupu u Riju – istakao je 21-godišnji Šljukić, debitant na olimpijskim igrama i najmlađi član srpskog veslačkog olimpijskog tima.

U prvoj grupi kvalifikacija dubl skulova su Kuba, Azerbejdžan, Novi Zeland, Velika Britanija i Italija, a u drugoj Bugarska, Litvanija, Nemačka i Norveška. Ko iz kvalifikacija ne uspe da se domogne polufinala priliku za to imaće u repesaža, u nedelju od 14:50h.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Satnica srpskih čamaca na OI u Riju u subotu, 6. avgusta

Kvalifikacije– Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik – Italija, SRBIJA, Novi Zeland, Mađarska – 15,50 č po našem vremenu (10,50 po lokalnom)

Kvalifikacije – Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić – Hrvatska, Australija, SRBIJA, Francuska – 16,50 č po našem vremenu (11,50 po lokalnom)

[/stextbox]

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter