0
Košarka

FOTO: STARSPORT

POLETITE, ‘ORLOVI’: Od ‘drim-tima’ i starih mušterija do olimpijske medalje (ANKETA)

Objavljeno: 05.08.16 u 20:15

Konačno smo dočekali, posle 12 godina, da reprezentacija Srbije zaigra na Olimpijskim igrama. Zato početak turnira u Rio de Žaneiru svi sa velikim nestrpljenjem čekamo.

Davno beše ta Atina 2004. godine, kada su se košarkaši Srbije obreli na Olimpijskim igrama i sa njih se vratili spuštenih glava. Zato ljubitelji košarke u Srbiji jedva čekaju da počne turnir u Riju od kog, kao svetski vicešampioni, imaju izuzetno velika očekivanja.

Veliki hendikep zadesio je naš tim izostankom Nemanje Bjelice, koji je svoj meteorski uspon počeo onim srebrom na Mundobasketu 2014. godine, zatim ga nastavio u sledećoj sezoni u Fenerbahčeu, a onda pokazao kvalitet i u svojoj ‘ruki sezoni u NBA ligi u dresu Minesote.

Žale još uvek mnogi i za Bobanom Marjanovićem, koji iza sebe ima fenomenalnu sezonu, takođe prvu u karijeri u NBA ligi, ali je odluka selektora Aleksandra Đorđevića bila da ne oprosti Bobiju otkaz pred kvalifikacioni olimpijski turnir, zbog NBA ugovora koji je kasnije potpisao sa Detroit Pistonsima za 7.000.000 dolara po sezoni.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

No, i pored izostanka dva igrača iz najbolje lige na svetu, ‘orlovi’ će ipak imati NBA šmek uz mladog Nikolu Jokića, koji je bio otkrovenje sezone u dresu Denver Nagetsa. Raduje što ima samo 20 godina i što će se reprezentacija graditi oko njega u deceniji, pa i više, pred nama.

Miloš Teodosić će ostvariti svoj san i zaigrati na prvim Olimpijskim igrama u karijeri i ujedno biti ‘prva violina’ svakog napada Srbije. Naravno, uz Bogdana Bogdanovića koji ovom timu daje ogromnu širinu u napadu i koji može da poentira iz gotovo sveke situacije na polovini protivnika.

Jedan od stubova reprezentacije je i Stefan Marković, čovek koji je u nacionalnom timu od svojih juniorskih dana i koji će i sada ‘maltretirati’ protivničke plejmejkere svojom agresivnom odbranom, dobrim postavljanjem, brzim rukama…

Stefan Jović je sa sličnim stilom igre već viđen kao njegov zamenik u budućnosti na poziciji ‘jedan’, a Nikola Kalinić sa vrlo sličnim karakteristikama u defanzivi na poziciji ‘trojke’ ili ‘četvorke’, u zavisnosti od zamisli stručnog štaba.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Nemanja Nedović bi mogao da bljesne baš u Riju i od njega će svi navijači Srbije očekivati ekslozivnost, brzinu i atleticizam koji on itekako poseduje.

Jedini igrač kojeg je selektor izdvojio pred polazak u Južnu Ameriku jeste Milan Mačvan, plejmejker u telu (krilnog) centra koji sa velikom lakoćom deli pasove, ali i šutira sa distance, ide na prodore, ‘postuje’… Čini se da je baš tip igrača koji bi mogao da zameni Bjelicu i sarađuje sa Miroslavom Raduljicom koji voli takav tip igrača uz sebe.

Vladimir Štimac i Marko Simonović odavno više nisu samo ‘mahači peškirima’ na klupi, već su od Đorđevića dobili ozbiljnu ulogu u timu i minute koje koriste maksimalno dobro. Na kraju, ne i najmanje bitan, već naprotiv, Stefan Birčević će imati možda i izazov karijere da odgovori zahtevima krilnog centra u snažnoj konkurenciji, jer njegov izuzetan šut za tri poena širi ‘do pucanja’ bilo koju odbranu.

Srbija

Srbija će igrati u grupi A protiv Venecuele, Australije, Francuske, američkog ‘drim-tima’ i Kine. Grupa naizgled znatno lakša od one u kojoj su Španija, Argentina, Brazil, Hrvatska, Litvanija i Nigerija. Ali kada se ‘malo zagrebe’ po rosterima, može se videti da su u pitanju vrlo respektabilni sastavi.

O SAD ne treba trošiti puno reči. Iako u timu neće biti dva najbolja igrača današnjice Lebrona Džejmsa i Stefa Karija, kao ni Dvejna Vejda, Krisa Pola, tim Majka Kžiževskog je neprikosnoveni favorit za zlatnu medalju. Kevin Durent, Demarkus Kazins, Pol Džordž, Kajri Irving, Džimi Batler, Klej Tompson… A to je samo polovina ekipe, dovoljno je.

Sa Francuzima do sada Srbija ima odličan skor, od polufinala Svetskog prvenstva u Španiji, pa sve do nedavnih tri prijateljskih duela u kojima su ‘orlovi’ odneli tri pobede. Međutim, tim ‘petlova’ je nikad jači sa Tonijem Parkerom, Nikolasom Batumom, Borisom Dijaom, Nandom De Kolom, Rudijem Goberom. Sigurno jedni od favorita za osvajanje medalje.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Za Australiju mnogi misle da će biti lakši posao, ali imena poput Endrjua Boguta, Petija Milsa, Džoa Inglsa, Metjua Delavedove, Aleksa Marića i Rajana Brohofa obećavaju da neće biti tako. Sasvim sigurno tim koji se ne sme potceniti i sa kojim bi vrlo lako moglo da se igra ‘na jednu loptu’.

Timovi koji zaista ne bi trebali da predstavljaju muku jesu Venecuela i Kina, koje jesu nepoznanice, ali su daleko od kvaliteta ostalih timova u grupi A.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Kao što svi znate, prvi meč Srbija igra protiv Venecuele u noći između subote i nedelje od 3:30h. Nekima prekasno, a nekima ni to neće predstavljati problem da budu uz ‘orlove’.

I treba biti uz njih, nije mala stvar igrati na Olimpijskim igrama, a posebno će taj debi posle 12 godina biti značajan za sve ljubitelje košarke u Srbiji.

Zato, napred ‘orlovi’, raširite svoja krila i poletite do medalje!

Ko će osvojiti košarkaški olimpijski turnir?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter