0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Rođen Kolin Mekrej, a napustio nas Leo Lemešić (FOTO)

Objavljeno: 05.08.16 u 19:10

Evo šta se sve dogodilo u istoriji sporta na današnji dan, 5. avgust.

1895. – Održan je šahovski turnir u Hejstingsu, jedanaesti na rang listi turnira ikada odigranih. Trajao je od 5. avgusta do 2. septembra. Smatra se prekretnicom turnira u šahovskoj istoriji zato što su učestvovali svi najznačajniji šahisti toga vremena, njih dvanaest vodećih u svetu, zato što se posle održavao svake sledeće godine i igrane su kvalitetne partije.

Turnir se održavao u institutu u Brasi a svi takmičari su bili smešteni u hotelu „Kvins“ osim Harija Nelsona Pilsberija. “Hoću da imam mir. Mislim da pobedim na turniru“- izjavio je Pilsberi. I tako je i bilo. Pobedio je ispred Mihaila Čigorina, lako savladao svetskog prvaka Emanuela Laskera, Zigberta Taraša i bivšeg svetskog prvaka Vilhelma Štajnica. Na ovom turniru je učestvovao i Vilijam Polok, prvi šahista koji je eksperimentisao sa otvaranjem „Moderni Benoni“.

unnamed 1

1965. – Rođen je Kolin Mekrej, škotski vozač reli trka. Svoju reli karijeru je započeo 1986. godine vozeći Talbot Sunbeam a zbog svog stila vožnje često je upoređivan sa finskim vozačem Ari Vatanenom. Svetski prvak u reli trkama je postao 1995. a naredne 1996. i 1997 je bio drugoplasirani. On je definitivno potekao iz sportske, vozačke porodice.

Njegov otac, Džimi Mekre, je bio pet puta prvak Velike Britanije a brat Alister je takođe osvajao svetsko prvenstvo. Njegov lik je bio inspiracija za jednu od najpopularnijih kompjuterskih igrica. Na žalost, u svojoj 40. godini je poginuo, zajedno sa svojim petogodišnjim sinom, u helikopterskoj nesreći.

unnamed 2

1978. – Preminuo je Leo Lemešić, jugoslovenski fudbalski reprezentativac i fudbalski sudija. Istaknuti igrač Hajduka, reprezentativac, trener popularnih „Majstora s mora“, u dva perioda član selektorske komisije FSJ (1952-1954), fudbalski sudija od 1946. godine. Delio je pravdu na fudbalskom turniru Olimpijskih igara 1948. kao i na dva Svetska prvenstva 1950. i 1958. godine.

Pored fudbala, bavio se atletikom i veslanjem. Uprkos sjajnoj sportskoj karijeri i velikom poštovanju koje je uživao kod svojih kolega, u trenutcima teške depresije je oduzeo sebi život 1978. godine. Sahranjen je u Splitu.

unnamed

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter