0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Conga osvojio Rodžers kup, vaterpolisti krenuli u borbu za medalje

Objavljeno: 02.08.16 u 08:50

Evo šta se sve dogodilo u istoriji sporta na današnji dan, 2. avgust.

1887. – Završen je šahovski turnir u Nemačkoj, „Frankfurt 1887“. Po mnogima, jedan od najjačih turnira u šahovskoj istoriji. Održan je pod nazivom „Peti kongres nemačke šahovske federacije“ a trajao je od 18. jula do 2. avgusta. Učestvovalo je preko 20 velemajstora. Pobednik turnira je bio Džordž Henri Mekenzi, Škot po nacionalnosti, kome je ovo bio najveći međunarodni uspeh. Iza sebe je ostavio drugoplasiranog Miksa Vajsa i trećeplasiranog Jozefa Henrija Blekburna za 1,5 poen.Iako je bio veliki šahovski genije i neosporni talenat, sudbina mu nije bila naklonjena. Posle samo tri godine od svog životnog uspeha, razboleo se od tuberkoloze i preminuo.

2014. – U Torontu je zvanično otvoren 125. Rodžers kup u tenisu, turnir koji se igra na tvrdoj podlozi. Trajao je od 2. do 10. avgusta. U kategoriji muškarci pojedinačno, pobeda u finalu je donosila 1000 poena i novčanu nagradu u iznosu od 547.300$ a drugoplasirani je dobijao 600 poena i nagradu od 268.350$. Poređenja radi, učesnici prvog kola su inkasirali „tričavih“ 10.155$. Prvo mesto je osvojio Žo Vilfred Conga pobedivši u finalu Federera rezultatom 7:5,7:6(3). U kategoriji žene pojedinačno, pobeda je „procenjena“ na manji iznos pa je šampionka dobila 900 poena i novčanu nagradu od 385.000$. I tu se dogodilo iznenađenje zato što je u finalu Agnješa Radvanska pobedila Venus Vilijams rezultatom 6:4, 6:2 koja je te sezone odigrala nekoliko loših partija.

 

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

2015. – Na Svetskom prvenstvu u vaterpolu su, u Kazanju, odigrane plej-of utakmice. Italija je potukla Kanadu do nogu rezultatom 8:2, SAD su odigrale odlično protiv Brazila i završili rezultatom 7:3, Crna Gora željna visokih rezultata nije dopuštala sjajnoj ekipi Kazahstana da se razmahne pa je izvojevala pobedu rezultatom 12:8 mada tolika razlika u golovima uopšte ne umanjuje borbenost njihovog protivnika kome je nedostajalo malo i sportske sreće da bi pobedila jake Crnogorce. I na kraju ekipa Australije koja je bukvalno potopila protivnika iz Južnoafričke republike rezultatom 17:1. Delovalo je kao da u vodi postoji samo jedna ekipa koja je došla na trening zagrevanja jer u momcima iz južne Afrike uopšte nije imala dostojnog protivnika.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter