0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Hitler otvorio Olimpijske Igre, ‘Delfini’ u finalu, Rođen Bastijan Švajnštajger (FOTO)

Objavljeno: 01.08.16 u 09:40

Evo šta se sve dogodilo u istoriji sporta na današnji dan, 1. avgusta.

1936. – Adolf Hitler otvorio XI Letnje Olimpijske igre u Berlinu, Nemačka. Nacistička partija je iskoristila ove igre, iako još nije došla na vlast, da promoviše svoju ideologiju. Najveći paradoks je što je upravo sport pobedio politiku a trijumf sportista iz drugih zemalja podvrgao naciste ruglu i podsmehu. Najpoznatiji od svih sportista, Džesi Ovens, osvojio je čak četiri zlatne medalje a Hitler je, izrevoltiran, napustio olimpijski stadion jer nije hteo da mu dodeli medalje zbog njegove crne boje kože.

Prvi put se dogodilo da se domaćin Igara birao glasanjem, što do tada to nije bio običaj kao i to da se Olimpijska baklja nosi kao štafeta što se ranije nije praktikovalo. Iz drevne Olimpije baklja je, po prvi put, krenula ka Berlinu i, između ostalih zemalja, prošla je i kroz Kraljevinu Jugoslaviju. Ostalo je zabeleženo da su naši sportisti bili među retkima koji nisu na otvaranju pozdravili Hitlera uzdignutom rukom. Možda nam je i to uzeo na zub.

Košarka i rukomet se po prvi put stavljaju na listu olimpijskih sportova. U košarci zlato osvajaju Amerikanci dok u rukometu zlato ipak pripada domaćinima. Debitovali su i kanuisti i kajakaši a  fudbalsku titulu šampiona osvaja Italija. Što se tiče naših sportista, Slovenac Leon Štukelj je osvojio srebrnu medalju u takmičenju gimnastičara na krugovima a naši vaterpolisti su zauzeli deseto mesto posle jedne pobede i dva poraza u grupi. Gimnastičarke su osvojile četvrto mesto a njihove kolege šesto.

German Nazi soldiers line up at attention during the opening ceremonies of the XI Summer Olympic Games at the Lustgarten in Berlin, Germany on Aug. 1, 1936. The lighted Olympic torch is in the foreground. (AP Photo)

1970. – Rođen Dejvid Džejms, engleski fudbalski golman. Karijeru je započeo u Watfordu da bi zatim nastupao za Liverpul, Aston Vilu, Mančester Siti… Za englesku reprezentaciju je počeo da nastupa od 1997. godine a od 2002. godine, odlaskom Dejvida Seamena postaje broj 1 golman. Uprkos odličnoj karijeri i velikoj zaradi, 2014. godine je, nakon razvoda, morao da proglasi bankrot pa je prodavao sve fudbalske suvenire i najdraže dresove kako bi uspeo da otplati dugove.

index 2

1970. – Rođen Nenad Đorđević, srpski fudbaler. Nastupao je za Obilić, Jedinstvo Paraćin, Zemun, Džef Junajted, Partizan i Krila Sovjetov. Za reprezentaciju SRJ/SCG je nastupao od 2002 – 2006. godine, odigravši 17 utakmica i postigao je jedan gol.

Partizan Vs. Vojvodina, season 2009-2010

1979. – Rođen Bastijan Švajnštajger, nemački fudbaler. Karijeru je počeo u FK Oberaudorf a zatim je prešao u SK 1860 Rozenhajm. Od 1998. godine nastupa za FK Bajern iz Minhena. Za njih je odigrao 207 utakmica i postigao je 21 gol. Za reprezentaciju Nemačke nastupa od 2004. godine . Na Svetskom prvenstvu 2014. godine osvojio je zlato sa svojom reprezentacijom savladavši u finalu Argentinu rezultatom 1:0. Ove godine je bio razočaran time što su ih Francuzi savladali u polufinalu i izjavio je da više ne želi da nastupa za reprezentaciju. Srpskoj javnosti je, koja ne prati sportska dešavanja, poznat i po tome što se oženio našom teniserkom Anom Ivanović.

svajni

2009. – Odigrane polufinalna i finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u vaterpolu, u Rimu. Za treće mesto su se takmičile ekipe Hrvatske i SAD pri čemu su naše komšije, Hrvati, uspeli da izbore bronzanu medalju pobedivši protivnika rezultatom 8:6. Uveče, istog dana, odigrana je finalna utakmica između Srbije i Španije. To je bilo veče jednoipočasovne drame dve fantastične ekipe. Iako su naši momci završili prvu četvrtinu sa vođstvom, Havijer Garsija je najavio odličnu partiju… maltene je sam održavao Furiju u igri. Regularan tok je završen rezultatom 6:6 a produžeci su doneli rezultat 7:7 pa se išlo na izvođenje peteraca.

Tek u devetoj seriji Soro brani a Aleksić daje gol za 7:6 i konačnih 14:13 za Srbiju! Tako Srbija dolazi do 4. titule šampiona na Svetskom prvenstvu. Do zlata je došla daleko težim putem nakon pobede, poraza i remija u grupi. Morala je da igra meč više, a u eliminacijama je pobedila domaćina Italiju, olimpijskog prvaka Mađarsku i branioca titule Hrvatsku. Na kraju, osvetila se reprezentaciji Španije za poraz na startu koja, do finala, nije imala nijedan poraz na šampionatu. Nema šta, put posut trnjem a nagrada zlatna. Bravo, „delfini“!

index 4

2013. – Na Svetskom prvenstvu u vaterpolu, u Barseloni, odigrane polufinalne utakmice za plasman u finale. Mađarska – Hrvatska 11:10 i Crna Gora – Italija 10:8. Naši momci su eliminisani u četvrfinalu porazom od Crne Gore rezultatom 8:9.

index

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter