0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Rodili se Fernando Alonso i Ivan Lenđer, a otišla legenda jugoslovenskog boksa (FOTO)

Objavljeno: 29.07.16 u 08:45

Evo šta se sve dogodilo kroz istoriju sporta na današnji dan, 29. jula.

1948. – Kralj Džordž otvorio XIV Olimpijske igre u Londonu, na „Vembli“ stadionu. Učestvovalo je 59 država a takmičilo se u 17 sportova. Prvi put su se pojavili olimpijski piktogrami. Bilo ih je 20. Po jedan za svaki sport i tri posebna za umetnički program, otvaranje i zatvaranje. Zvali su se olimpijski simboli. Holanđanka Fani Blankers-Koen koja je osvojila četiri zlatne medalje u sprinterskim disciplinama 100 metara, 80 metara, 200 metara i 4×100 metara. Francuskinja Mišelin Ostenmajer je uzela dva zlata, u bacanju kugle i kladiva. Inače je pijanistkinja.

Naša zemlja je poslala 96 sportista da se takmiče u sedam sportova a jedine medalje su bile srebrna za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije i za atletičara Ivana Gubijana u bacanju kladiva. Sedamnaestogodišnji Amerikanac Bob Matajas je osvojio zlato u desetoboju, i to samo četiri meseca nakon što je počeo da trenira. On je, tako postao, najmlađi olimpijski atletski šampion. Prvi put u istoriji OI žene su se takmičile u kanuu. Ovo su bile prve igre koje su se prikazivale na televiziji, iako tada većina stanovništva nije ni posedovala televizor.

index 6

1981. – Rođen Fernando Alonso, vozač Formule 1. Titulu svetskog prvaka je osvojio 29. septembra 2005. godine, sa 24 godine i 59 dana starosti, pa je tako postao najmlađi šampion u istoriji Formule 1. Ujedno je prekinuo dominaciju Mihaela Šumahera koji je bio šampion uzastopno poslednjih pet sezona. Takođe je bio i prvi Španac koji je osvojio prvo mesto u kategoriji vozača. U svojoj bogatoj karijeri je vozio za španski Nisan, tim Renoa F1, Meklarena pa od 2008. godine opet Reno F1 u kojem mu je timski kolega bio Nelson Pike,zatim tim Skuderija Ferari da bi od 2015. godine ponovo počeo da vozi za Meklaren u kome mu je timski kolega Dženson Baton. Sposoban da predvodi svaki krug u trci i da niže najbrže krugove na stazi, nazvan je „magični“ Alonso.

fernando-alonso-ferrari-driver

1990. – Rođen Ivan Lenđer, srpski plivač. Specijalnost mu je delfin stil. Na svetskom prvenstvu za juniore, 2006. godine, osvojio je zlatnu i srebrnu medalju i proglašen je za najboljeg sportistu Vojvodine. Časopis Sport ga je proglasio za najboljeg mladog sportistu u Srbiji. Plasirao se u polufinale Svetskog prvenstva u plivanju 2009. u Rimu, učestvovao je na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i bio deo srpskog tima na Mediteranskim igrama u Peskari i Univerzijadi u Beogradu.

LENDJER1

2008. – Preminuo Mate Parlov, jugoslovenski i hrvatski bokser. Karijeru je počeo u BK „Pula“ sa 16 godina a tri godine kasnije je već osvojio titulu prvaka Jugoslavije u poluteškoj kategoriji. Bio je levoruk, što mu je znatno olakšalo borbe sa protivnicima. Na međunarodnoj sceni njegov prvi uspeh je bio titula vicešampiona Evrope 1969. godine u Bukureštu. Na Olimpijskim igrama u Minhenu, 1972. godine, osvojio je zlato u finalnom meču protiv kubanca Gilberta Karilja, u kome su oba boksera bila u nokdaunu. Meč je prekinut odlukom sudije 21 sec pre kraja druge runde, kada se kubanac četvrti put našao na podu. Naredne godine je uspešno odbranio titulu vicešampiona Evrope.

Na svetskom prvenstvu u Havani, 1974. godine, osvojio je titulu amaterskog prvaka u poluteškoj kategoriji. Kada je završio amatersku karijeru, otisnuo se u profesionalne vode. Već 1976. godine, na Marakani, savladao je Italijana Domenika Adinolfija i osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji, u verziji WBC (Svetskog Bokserskog Saveza), a dve godine kasnije i svetski prvak, savladavši Argentinca Migela Anhela Kuelja, nokautom u 9. rundi. U profesionalnoj karijeri imao je 29 mečeva, zabeležio je 24 pobede, tri poraza i dva nerešena meča. Na OI 1984. godine bio je selektor bokserske reprezentacije Jugoslavije. Dva puta je bio najbolji sportista Jugoslavije i dobitnik zlatne značke Sporta (1972. i 1974. godine).

index 5

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter