0
Auto Moto

AUTO MOTO: Miljković nadomak prvog mesta na evropskom šampionatu

Objavljeno: 25.07.16 u 13:59

Mladi vozač brdskih trka Nikola Miljković, koji je jedini vozač u istoriji automobilskog sporta Srbije koji je sa 20 godina zabeležio četiri pobede u šampinatu Evrope, nadomak je osvajanja prvog mesta za titulu evropskog šampiona i toj kategriji, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Auto-moto savezu Srbije.

Miljković ima u ovoj sezoni da vozi još četiri trke i predstavnici njegovog tima su zatražili od države i gradskih vlasti Beograda da finansijski pomognu najmlađeg šampiona u Srbiji.

Nikola Miljković je svega tri boda ispod prvoplasiranog vozača i mogao bi lako da postane evropski šampion u kategoriji 1 na brdskim trkama.

On je rođen 1995. i najmlađi je i jedini predstavnik Srbije na evropskom šampionatu na brdskim stazama. Prošle godine je zauzeo četvrto mesto.

Jedini je vozač u istoriji automobilskog sporta Srbije koji je sa 20 godina zabeležio četiri pobede u šampinatu Evrope – Francusko, Austriji, Španiji i Češkoj. Na prva dva učešća je napravio rekode staza.

Miljković je kazao da je sezona počela u Francuskoj i da je tu osvojio prvo mesto i rekord staze, kao i u Austriji.

– Nakon Austrije smo otputovali u Španiju i Portugal gde je bilo izuzetno kišovito, pa smo imali problema sa gumama. Prethodnom smo morali po suvom vremenu da koristimo kišne gume, koje smo spalili, tako da kada je pala kiša nismo imali druge, rekao je Miljković dodajući da je u Portugalu zauzeo drugo mesto, dok je u Španiji pobedio.

On je istakao da posle svake trke proveravaju automobile i da su počeli svaku sitnicu da mu kontrolišu otkada je počeo da pobeđuje.

Miljković je rekao da su finansije njegov najveći problem, a naročito kada je reč o gumama koje su najveći trošak.

Na konferenciji je istaknuto da set odgovarajućih guma košta oko 1.200 evra i da se na svakoj trci koriste najmanje dva seta guma, kao i da sama prijava za takmičenje košta 500 evra.

Menadžer Miljkovićevog tima za obezbeđenje sredstava Dragan Simić izrazio očekivanje da će Ministarstvo omladine i sporta obezbediti deo finansijskih sredstava, pošto je Miljković njihov stipendista.

Simić je izrazio nadu da će uskoro doći do susreta sa predstavnicima gradskih vlasti na kome će se razgovarati o finansijskoj podršci za mladog šampiona koji je Beograđanin.

– Nadamo se da će uzeti titulu i više neće morati da spava u servisnom kombiju već u hotelskoj sobi kada ode da se takmiči, rekao je Simić.

Miljković je u svet auto-sporta ušao sa nepunih 16 godina kao višestruki vicešampion Srbije u kartingu bez položenog vozačkog ispita.

On je u nacionalnoj klasi osvojio dva prva mesta, na krugu i na brdu čime je postao najmlađi dvostruki šampion u istoriji srpskog automobilizma.

Nakon toga je prešao u „hondu sivik R“ sa kojom je ponovo osvojio srpski šampionat, ali i šampionat centralne evropske zone CEZ.

Zbog tri osvojene titule dobio je 2014. Zlatnu kacigu i tako postao najmlađi dobitnik te nagrade u auto-sportu, a iste godine je FIA Miljkovića proglasila za jednog od 25 najmlađih najboljih vozača Evrope i ambasador FIA za Srbiju.

Dugogodišnji novinar autosporta Đorđe Đenić je istakao da je Miljković za samo tri meseca imao četiri pobede, tri druga mesta i jedno treće i osvojio čak 13 pehara.

Miljković je sa svojom porodicom prešao za tri meseca put dug 22.000 km do osam staza, dodao je Đenić.

Miljković se takmiči sa micubišijem koji ima više od 400 konjskih snaga i pogon na sva četiri točka.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter