0
The Best Of

VREMEPLOV: Dan kada je legendarni Stivi Dži rekao zbogom (VIDEO)

Objavljeno: 24.07.16 u 00:05

Bio je jedan od omiljenih kapitena i jedan od najboljih igrača Liverpula u istoriji. Odlučio je da se povuče posle 14 godina igranja za nacionalni tim.

Stiven Džo Džerard i dalje igra fudbal, ali daleko od Engleske i njene reprezentacije. Karijeru je uspešno nastavio na tlu Sjedinjenih država u dresu L.A. Galaksija, kao još jedan bivši kapiten „Gordog Albiona“, Dejvid Bekam.

Džerard je jedan od retkih fudbalera koji je u svojoj državi igrao za samo jedan klub, zbog čega je među najomiljenijim fudbalerima Liverpula u istoriji.

Od 1998. do 2015 nosio je crveni dres, u kojem je nastupao 504 puta i postigao 120 golova. Kapitensku traku stavio je 2003, a sa Liverpulom osvojio tri liga kupa, dva FA kupa, Ligu šampiona i Ligu UEFA, dva super kupa Evrope. Po izboru navijača tog kluba proglašen je za drugog najboljeg u istoriji, odmah posle Kenija Dalgliša.

(Izvor:youtube/lightbha48)

Prvi put nacionalni dres obukao je 31. maja 2000. godine na meču sa Ukrajinom. Kasnije je uvršten i u ekipu koja je nastupila na šampuonatu Evrope iste godine, ali je na terenu bio samo jednom i to kao zamena na meču sa Nemačkom.

Prvi gol za Englesku postigao je upravo protiv Nemaca u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Japanu i Koreji. Bila je to istorijska pobeda od čak 5:1. Nažalost, iako su se Englezi kvalifikovali za SP, Džerard je zbog povrede prepona bio izostavljen sa spiska.

Zapamtili su ga i navijači Srbije i Crne Gore. Bio je strelac pvog pogotka u pobedi Engleske u prijateljskom meču 2003.

(Izvor:youtube/sp1873)

Posebno ga pamte i Hrvati, jer im je u kvalifikacijama za SP 2010. u pobedi od 5:1, dao dva gola.

(Izvor:youtube/FAEditor)

Pod selektorima Stivom Meklarenom i Fabijom Kapelom, dobio je čast da bude zamenik kapitena, Džonu Teriju i Riju Ferdinandu.

Od 2010. Roj Hodžson ga je unapredio u kapitena, a traku je nosio četiri godine.

U karijeri je odigrao 114 mečeva za Englesku i postigao 21 gol.

Bio je na nekoliko velikih prvenstava, na kojima Engleska nije ostvarila zapaženiji rezultat.

Odlučio je da se iz reprezentativnog fudbala povuče 2014. godine, kao jedan od najomiljenijih kapitena te selekcije.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter