0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Otvorene Olimpijske igre, Severna Koreja izbacili Italiju na SP

Objavljeno: 19.07.16 u 08:45

Evo šta se sve dogodilo u svetu sporta na današnji dan, 19. jula.

1930. – Na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, u Urugvaju, odigrane su dve utakmice iz grupe 1: Čile – Francuska 1:0 i Argentina – Meksiko 6:3 pri čemu je Argentina opravdala ulogu favorita grupe i zauzela ovom pobedom prvo mesto na tabeli bez izgubljene utakmice.

1966. – Na 8. Svetskom prvenstvu u fudbalu, održanom u Engleskoj, odigrano je nekoliko utakmica po grupama: Meksiko – Urugvaj 0:0, Argentina – Švajcarska 2:0, Portugal – Brazil 3:1 i, iznenađenje za sve ljubitelje fudbala, Severna Koreja – Italija 1:0 pri čemu su „azuri“ ispali iz daljeg takmičenja i nisu ni ušli u nokaut fazu.

Engleska

1971. – Rođen Vitalij Kličko, ukrajinski profesionalni bokser u teškoj kategoriji. Svoju karijeru je započeo u kikboksu davne 1995. godine, kada je učestvovao na Svetskim vojnim igrama u Italiji, a iste godine je osvojio srebrnu medalju na Svetskom amaterskom bokserskom prvenstvu u Berlinu. Trenutno je prvak u WBC kategoriji. Nakon četiri godine pauze, bez mečeva, vratio se u ring da povrati titulu svetskog šampiona u teškoj kategoriji u WBC verziji, i savladao je nigerijca Samuela Petera. Procenat borbi koje je završio nokautom iznosi 92,5% a izgubio je samo dva boks meča. On je prvi profesionalni bokser koji ima fakultetski doktorat u medicini i filozofiji. Aktivan je i u političkom životu Ukrajine. Vitalij je lider političke partije UDAR a od 25. 05. 2014. godine je gradonačelnik Kijeva.

vitalij-klicko

1980. – Otvorene 22. Letnje Olimpijske igre u Moskvi, tadašnji SSSR. S’ obzirom da je u to vreme trajao Hladni rat između zemalja članica NATO i Varšavskog pakta, SAD i još 63 zemlje su otkazale učešće. Neposredan povod otkaza je bio rat SSSR-a u Avganistanu. Ukupno je učestvovalo 80 država i 5217 sportista. Simbol Olimpijskih igara je bio medvedić „Miša“. Igre su trajale do 3. avgusta 1980. godine.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter