0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Brazil četvrti put šampion sveta i odlazak velikog Fanđa (FOTO)

Objavljeno: 17.07.16 u 08:48

Evo šta se sve dogodilo u svetu sporta na današnji dan, 17. jula.

1920. – Rođen Huan Antonio Samaran, katalonski sportski funkcioner i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). U početku je bio šef misija španskih timova na mnogobrojnim olimpijskim takmičenjima a zatim predsednik Španskog Nacionalnog olimpijskog komiteta i član MOK-a. Od 1974. – 1978. godine je bio potpredsednik MOK a od 1980 – 2001. godine je bio na funkciji predsednika MOK-a. Nasledio ga je Žak Rog.

index11

1994. – Finalni meč između Brazila i Italije na 15. Svetskom prvenstvu u fudbalu, održanom u SAD. Poprilično tvrda utakmica, bez puno akcija i pokušaja napada protivničkog gola, sa dugim držanjima lopte „u nogama“ pri čemu se stekao utisak da se jedva čeka izvođenje „jedanaesteraca“ kao načina koji će odlučiti šampiona. I tako je i bilo. Tek su penali proglasili pobednika, i to po prvi put u istoriji svetskih prvenstava. Na žalost Italijana, Roberto Bađo je prebacio gol i propustio priliku da zlatnu medalju donese „Azurima“. Konačan rezultat Brazil – Italija 3:2 nakon penala. Brazilci su medalju posvetili vozaču Formule 1 Artonu Seni, koji je te godine poginuo neposredno posle šampionata. Ono što će se možda najviše i pamtiti, a obeležilo je ovo SP na tragičan način, je ubistvo kolumbijskog reprezentativca Andreasa Eskobara zato što je autogolom u utakmici protiv SAD, doveo do eliminacije svog tima iz daljeg takmičenja.

index12

1995. – Preminuo Huan Manuel Fanđo, argentinski vozač Formule 1. Titulu najboljeg vozača sezone je osvajao pet puta 1951. ( Alfa Romeo tim), 1954. (Maserati), 1955.(Mercedes-Benc), 1956. (Ferari) i 1957. (Maserati). Njegov rekord od pet titula je oborio, tek nakon pola veka, Mihael Šumaher. Član je Kuće slavnih Formule 1.

index15

Trkački automobil „mercedes-benz W196“ u kojem je Fanđo 1954. godine osvojio svoju drugu titulu, prodat je 2013. godine na aukciji, anonimnom kupcu koji je licitirao putem telefona za 29,6 miliona dolara!

 index13

 Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter