0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Urugvaj po drugi put na pobedničkom prestolu, Čile ubedljiv protiv Meksika (FOTO)

Objavljeno: 16.07.16 u 20:55

Evo koji su događaji obeležili sportsku istoriju na današnji dan, 16. jul.

1930. – Na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu održanom u Urugvaju, u prvoj grupi je odigrana utakmica između reprezentacija Čilea i Meksika. Strelac dva gola za Čile je bio Vidal u 3′ i 65′ a Rosas je u 51′ dao autogol za konačnih 3:0. U toj grupi, ekipa Meksika je završila takmičenje bez ijedne pobede.

index 3

1950. – Finale 4. Svetskog prvenstva u fudbalu, održanom u Brazilu! Stadion „Marakana“ u Rio de Žaneiru je bio poprište odlučujućeg meča između dve reprezentacije – Urugvaj vs Brazil. Ovo SP je bilo specifično jer su se pobednici grupa susreli u završnoj grupi u kojoj je svako igrao sa svakim po jednu utakmicu i ekipa sa najviše bodova bi postala pobednik SP. U toj završnoj grupi su se našli Brazil, Švedska, Španija i Urugvaj. Domaćin prvenstva, ekipa Brazila je odlično igrala tokom čitavog turnira i bukvalno „čistila“ svoje protivnike sa terena. Tako je bilo i u završnoj fazi kada su pobedili Švedsku 7:1 a potom i Španiju 6:1.

index 1

Pre te odlučujuće utakmice protiv reprezentacije Urugvaja, Brazil je imao 4 boda i fenomenalnu gol razliku od 13-2, dok je Urugvaj bio samo bod iza. Brazilcima je i nerešen rezultat bio dovoljan za zlatnu medalju. Delovalo je da će zlato ostati kod domaćina turnira jer su Brazilci nošeni navijanjem 199.954 gledalaca ( po nekim procenama čak 215.00) došli do pogotka u 47′. Pobeda je bila blizu. Čak i kada su protivnici izjednačili u 66′, zlato se i dalje smešilo „karaokama“ jer im je i nerešen rezultat odgovarao.

A onda je Urugvaj, zahvaljujući pogotku Alcidesa Gigije u 79′ došao u vođstvo koje je uspeo sačuvati do kraja utakmice i tako „preoteo“ zlatnu medalju iz ruku Brazila. Konačan rezultat 2:1. Reprezentacija Urugvaja je postala drugi put svetski prvak na Svetskom prvenstvu u fudbalu. Prvi put je bilo davne 1930. godine na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, kada su oni bili i domaćini.

index 4

2001. – Penzionisan je Huan Antonio Samaran, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Tu dužnost je vršio od 1980. godine a odmah nakon što je penzionisan, imenovan je za počasnog predsednika MOK. Njega je nasledio Žak Rog, belgijski hirurg. Iako je po zanimanju lekar ortoped, takmičio se u jedrenju na Olimpijskim igrama 1968, 1972 i 1976. godine a nastupao je i za belgijsku ragbi reprezentaciju. Od kada je postao predsednik MOK, zalagao se za borbu protiv dopinga i korupcije kao i za podršku zemljama u razvoju da se takmiče za organizaciju Olimpijskih Igara. U toku njegovog mandata su skinuti bejzbol i softbol sa programa Olimpijskih igara počevši od OI 2012. godine.

index

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter