0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Jugoslavija iznenadila Brazil, rođen Ivan Gubijan

Objavljeno: 14.07.16 u 08:45

Evo šta se sve dogodilo na današnji dan, 14. Jula.

1923. – Rođen Ivan Gubijan, bivši jugoslovenski atletski reprezentativac u bacanju kladiva. On je bio osvajač prve medalje (srebrna medalja) za jugoslovensku atletiku na Letnjim Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. S’ obzirom da je bio veoma nizak ( 1,72 metra ), uveo je četvrti okret u krugu za bacanje i time nadoknadio manjak visine u zamahu. Ta njegova tehnika dominira od 1991. godine. Trenirao je mnoge jugoslovenske i srpske rekordere. Među njima su bili Krešimir Račić ( šesti na OI 1956. Godine), Zvonko Bezjak (šesti na OI 1960. Godine), Danijela Janković i Zoran Lončar. Osvojio je i tri prvenstva Balkana ( 1946, 1953 i 1955. godine), bio je drugi na Mediteranskim igrama 1951. i devet puta prvak Jugoslavije.

Ivan Grubijan

1930. – Prva utakmica Jugoslavije u istoriji Svetskog prvenstva u fudbalu! Te davne 1930. odigrane su dve utakmice po grupama na prvom SP u Urugvaju. Prvu utakmicu su odigrale ekipe iz grupe 2. – Kraljevina Jugoslavija protiv Brazila. Od našeg protivnika, koji je bio nosilac grupe, se očekivalo da prođe u polufinale, pogotovo što je naša ekipa igrala samo sa igračima iz Beograda zbog bojkota ostalih fudbalskih saveza. Ipak, pobedili smo zeleno-žute rezultatom 2:1. Strelci su bili Tirnanić u 21′ i Bek u 30′ a za Brazilce Preginjo u 62′. Doduše, dali smo i treći gol koji je bio poništen zbog ofsajda. Nešto kasnije, susrele su se ekipe iz grupe 3. – Rumunija protiv Perua. Rezultat je bio 3:1 a razlog ovako visokom ishodu je ležao u činjenici da je na toj utakmici bilo i prvo isključenje u istoriji SP u fudbalu -Peruanac Plasido Domingo zbog preoštrog starta na rumunskog igrača ( tada nije bilo žutih kartona) – što su Rumuni znalački iskoristili i došli do prve pobede.

1981. – Rođena Jelena Lolović, srpska skijašica. Na početku karijere se takmičila u spustu a potom u slalomu i veleslalomu, ponekad u superveleslalomu. Na Svetskim prvenstvima u alpskom skijanju učestvovala je pet puta a na Zimskim olimpijskim igrama tri puta – Solt Lejk Siti 2002, Torino 2006 i Vankuver 2010. godine i sva tri puta je nosila nacionalnu zastavu na otvaranju Igara. Članica je skijaškog kluba Čukarički iz Beograda.

Lolovic

1984. – Rođen Samir Handanovič, slovenački fudbaler. Igra na poziciji golmana. Juniorsku karijeru je započeo igrajući za Slovan i Domžale a od 2004. prelazi u Udineze. Od 2012. godine nastupa za Inter iz Milana. Za reprezentaciju Slovenije je odigrao 81 utakmicu.

samir_handanovic

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter