0
Košarka

VREMEPLOV: „Patuljak“ koji je svojim zakucavanjima zadivio svet (VIDEO)

Objavljeno: 13.07.16 u 23:45

Visina od 170 centimetara u svetu profesionalne košarke u današnje vreme je prava retkost. Bilo je kroz istoriju omalenih igrača, ali samo je jedan pobedio u takmičenju u zakucavanju na All star večeri.

Entoni „Spad“ Veb nije bio vrhunski igrač, za 13 godina provedenih u NBA postigao je 8072 poena, u proseku 10, imao 1742 skoka, dva po meču, i 4342 asistencije, pet po utakmici.

Ipka, ušao je u istoriju NBA košarke, jer je 1986. u takmičenju u zakucavanju osvojio prvo mesto.

Po dve stvari je to takmičenje bilo zanimljivije od prethodnih, a i od nekih koja su usledila.

Prvo što je Veb bio izuzetno nizak, drugo što je u finalu pobedio Dominika Vilkinsa, koji je dva puta bio najbolji, ali je on za konkurenta 1985. prvo imao Majkla Džordana, onda i Šona Kempa 1990. godine.

To takmičenje izazvalo je veliku pažnju medija, ali i samog Vilkinsa, jer, kako je Veb rekao: „on me nikada ranije nije video da zakucavam“.

Dobio je dve maksimalne ocene 50. U to vreme Veb i Vilkins su igrali za isti klub, Atlanta hoks.

(Izvor:youtube/Ryan Van Dusen)

Njihov trener iz tog vremena, Majk Fratelo, objasnio je zašto je Veb tog dana pobedio.

– Ušao je u glavu Dominiku, uveravajući ga da neka nikakav plan i da se uopšte nije spremao. Očigledno da je time uspeo da natera Vilkinsa da se previše opusti i poveruje da će ga lako savladati.

Međutim, bilo je ipravo suprotno i Veb je ušao u istoriju kao najniži košarkaš koji j pobedio na prestižnom takmičenju.

Uspeo je u još jednoj stvari, 20 godina kasnije spremao je igrača Njujorka Nejta Robinsona, visokog 175 centimetara za isto takmičenje. Robinson je pobedio i tako su njih dvojica jedini šampioni niži od šest stopa.

(Izvor:youtube/unforgiven23)

Veb je rođen na današnji dan pre 53 godine.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter