0
Evropske lige

NA DANAŠNJI DAN: Francuska na vrhu sveta, Brazil poklekao! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 12.07.16 u 18:30

Evo šta se sve dogodilo u svetu sporta na današnji dan, 12. jula.

1892. – Preminuo je Aleksandar Kartrajt,“otac“ bejzbola. Aleksandar je bio američki inženjer koji je radio u vatrogasnoj brigadi New York Knickerbockers a u slobodno vreme su igrali igru „town ball“, preteču bejzbola. Poneseni igrom, osnovali su istoimeni klub za koji je Kartrajt napisao pravila poznata pod nazivom „Knickerbockerska pravila“. Po njima je 19. juna 1846. godine odigrana prva bejzbol utakmica. Preselivši se na Havaje, Aleksandar je tamo osnovao vatrogasnu službu i biblioteku a 1852. godine osnovao i prvu bejzbol ligu.

index

1973. – Rođen Kristijan Vijeri, bivši italijanski fudbaler. Nastupao je za tri najtrofejnija italijanska kluba – Inter, Juventus i Milan. Krasio ga je odličan skok i igra glavom kao i sposobnost da precizno i snažno šutira kako levom tako i desnom nogom. U svojoj karijeri je postigao preko 200 golova. U sezoni 1997/98. Bio je najbolji strelac španske Primere sa 24 postignuta gola u isto toliko odigranih utakmica za Atletiko Madrid. Za reprezentaciju Italije je nastupao 49 puta i dao je 23 gola.

Vijeri SP 2002

1982. – Rođen Antonio Kasano, italijanski fudbalski reprezentativac. Trenutno igra za Sampdoriju. Iako veoma talentovan igrač na poziciji napadača, njegovu karijeru su, podjednako sa uspesima, obeležili i skandali. Ubrzo po dolasku u Romu ulazi u sukob sa trenerom Fabiom Kapelom zato što je napustio trening utakmicu. U finalu Kupa 2003. sa Milanom, isključen je nakon protesta. Nakon prelaska u Real Madrid (bio je drugi Italijan u istoriji koji je zaigrao za kraljevski klub, nakon Kristijana Panučija), ponovo se nalazi na klupi po dolasku Kapela na čelo Reala. Po prelasku u Sampdoriju ponovo ulazi u sukobe sa upravom kluba pa su neke od tih razmirica imale i sudski epilog.

kasano-sampdorija

1991. – Rođen Džejms Rodrigez, kolumbijski fudbaler. Trenutno igra za Real Madrid u koji je prešao 2014. godine za 80.000.000 eura i time postao najskuplji plaćeni fudbaler Kolumbije ispred Radamela Falkaa. Za reprezentaciju Kolumbije je odigrao 43 utakmice i postigao 15 golova.

Hames Rodrigez

1998. – „Trikolori“ konačno došli do prve titule prvaka sveta i to na 16. Svetskom prvenstvu u fudbalu održanom u svojoj zemlji, pred svojim navijačima. Tokom čitavog turnira igrali su odlično i bez imalo straha suprotstavili se u finalu sjajnim Brazilcima koje je predvodio Ronaldo.

Dvostruki egzekutor za Francuze je bio Zidan u 27′ i 45+1′ a Peti u 90+3′. Konačan rezultat 0:3 za Francusku. Dobitnik FIFA fer plej pehara su bile reprezentacije Engleske i Francuske a najzanimljivija ekipa je bila upravo pobednička.

(Izvor: youtube / 1974TotalFootball)

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter