0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Stoičkov i drugari rastužili su Nemačku

Objavljeno: 10.07.16 u 08:45

Evo šta se sve dogodilo u svetu sporta na današnji dan, 10. jul.

1884. – Umro Pol Morfi, američki šahista. Već sa 20 godina (1857.) je postao prvak Amerike da bi potom krenuo na turneju po Evropi. U Parizu i Londonu pobeđuje tadašnje majstore Leventala, Harvica, Adolfa Andersena… Po povratku u Ameriku oboleva od manije gonjenja što je i dovelo do kraja njegove šahovske karijere. Prvi je uveo princip brzog razvoja i mobilizacije figura u šahovskoj strategiji, a zbog sjajnih kombinacija koje je primenjivao, prozvan je „genijem kombinacija.“

1943. – Rođen je Artur Eš, prvi crnac koji je osvojio Vimbldon. Profesionalni teniser je postao 1969. a nakon šest godina, 5. jula 1975. savladao je Džimija Konorsa u finalu Vimbldona rezultatom 6-1, 6-1, 5-7, 6-4 i ušao u istoriju. Ovo je bio poslednji Grend slem koji je osvojio. Povukao se iz tenisa 1980. Časopis Tennis magazine ga je 2005. imenovao 30. najboljim teniserom 20. veka. U njegovu čast je nazvan centralni teren Otvorenog prvenstva SAD. Bio je aktivan borac za ljudska prava, dizao je glas protiv aparthejda kao i za bolju politiku prema izbeglicama pa je zbog toga bio i uhapšen septembra 1992. Primajući krv tokom svoje druge operacije srca, zarazio se virusom HIV-a ali to nije nikome saopštio. Časopis USA Today je to otkrio 1992.

1973. – Rođen je Nelson de Hezus Silva, brazilski golman. Karijeru je započeo u klubu Vitorija a potom je prešao u Kruzeir i Korintijans. Popularni „Dida“ je u Evropi startovao u švajcarskom Luganu. Osvojio je Ligu Šampiona 2002/2003 i 2006/2007 a Svetsko prvenstvo u fudbalu 2002. Za reprezentaciju Brazila je nastupao 96 puta u periodu 1995-2006.

Dida

1982. – Borba za bronzu! Na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Španiji , sastale su se reprezentacije Poljske i Francuske. Poljska je izgubila polufinalnu utakmicu od Italije rezultatom 0:2, dok je Francusku u polufinalu izdala „fortuna“ pri izvođenju penala u meču protiv Zapadne Nemačke. Delovalo je da će, nakon 1:1 u regularnom toku igre i dva brza gola „trikolora“ u prvim minutima produžetaka rešiti meč u njihovu korist, „panceri“ su uzvratili sa dva brzometna gola i uveli utakmicu u jedanaesterce, gde su Nemci imali više sreće. Oba tima, i Poljska i Francuska su bili izuzetno motivisani za bronzani sjaj. Iako su Francuzi otvorili utakmicu golom već u 13′, poljska divizija je u roku od šest minuta ( 40′,44′ i 46′) postigla tri gola i time odlučila ishod meča. Francuzi su uspeli još samo jednom da zatresu mrežu protivnika, u 72′, ali ipak nedovoljno da dođu do trećeg mesta i bronzane medalje. Utakmica je okončana rezultatom 3:2.

1985. – Rođen je Mario Gomez Garsija, nemački fudbaler koji igra na poziciji napadača. Karijeru je započeo u Štutgartu da bi sa tim klubom u sezoni 2006/07 postao šampion. Te sezone je postigao je 14 golova i bio izabran u Nemačkoj za fudbalera godine. Nakon dve godine je prešao u Bajern a odšteta koja je plaćena za njega smatra se, dotad, rekordnom sumom za prelazak nekog igrača u Bundesligi. Procenjuje se da je iznosila između 30 i 35 miliona evra. Od 2013. igra za Fjorentinu. Sa fudbalskom reprezentacijom Nemačke je osvojio jedno srebro na EP 2008. kao i bronzu na SP 2010.

Mario-Gomez-Fiorentina

1994. – Bugari iznenadili „pancere“! Na 15. Svetskom prvenstvu u fudbalu održanom u SAD, pored poznatih favorita bilo je i neverovatnih preokreta od ekipa na koje se nije obraćalo puno pažnje. Jedna od njih je bila i ekipa Bugarske. Na prethodnim SP u fudbalu su odigrali oko 16 utakmica bez pobede, ali izgleda da su dočekali svoj trenutak slave baš ovde, u SAD. Protiv njih je, u četvrtfinalu, bila ekipa Nemačke, po prvi put ujedinjene i od njih se očekivalo najviše. Branili su titulu sa prethodnog Mundijala. Iako su Nemci prvi zatresli mrežu Bugara, Emil Kostadinov i Hristo Stoičkov su uzvratili istom merom i osujetili Nemačku da se plasira u sledeći krug a kamoli da dođe do pehara. Hristo Stoičkov je sa Olegom Saljenkom bio najbolji strelac turnira sa šest postignutih golova. Bugarska – Nemačka 2:1.

2010. – „Panceri“ osvojili bronzu! Borba za treće mesto, na 19. SP u Južnoj Africi odvijala se između Urugvaja i Nemačke (2:3). Iako je Urugvaj ostao bez medalje, ovo je bilo njihovo prvo polufinale posle 40 godina, a i „Zlatna lopta“ je otišla u ruke njihovom centarforu Dijegu Forlanu.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter