0
Tenis

VREMEPLOV: Od jednog šilinga za kartu, do najvećeg turnira na svetu (VIDEO)

Objavljeno: 09.07.16 u 23:55

U nedelju se, finalom u muškoj konkurenciji, završava ovogodišnje izdanje Vimbldona, turnira koji je osnovan pre 139 godina.

Vimbldon je najstariji turnir na svetu, a mnogi da smatraju i najprestižnijim i zovu ga nezvaničnim šampionatom sveta.

(Izvor:youtube/ROLEX)

To je Gren slem na kojem su predstavnici naše zemlje imali mnogo uspeha. Novak Đoković ga je osvajao tri puta u singlu, kao i Nenad Zimonjić, dva puta u muškom jednom u mešovitom dublu. I Jelena Janković ima titulu u mešovitom dublu, dok je finale igrala Monika Seleš.

U open eri najbolji u singlu su Pit Sampras i Rodžer Federer, u konkurenciji žena neprikosnovena je Martina Navratilova sa devet titula u singlu. Sjajna teniserka ima ukupno neverovatnih 20 titula na londonskoj travi! 

Nekima je u lepoj uspomeni, a nekima ne, kao Ivanu Lendlu, koji ima osam gren slem titula, ali ne i onu najprestižniju. Dva puta je igrao i finalu, i oba puta je gubio.

(Izvor:youtube/ROLEX)

A, kako je počelo?

„Sveengleski klub za tenis na travi i kroket“ osnovan je 23. jula 1868. godine. Devet godina kasnije, uz neke promene pravila igre, odigran je i prvi turnir.

Odigran je samo muški turnir, a pobednik je bio Spenser Gor. Gledalaca je bilo oko dve stotine, a platili su kartu po ceni o jednog šilinga.

Do 1882. popularnost tenisa je toliko porasla, da je iz imena kluba izbrisan kroket.

(Izvor:youtube/ROLEX)

Dve godine kasnije uvedeni su ženski singl i muški dubl, dok su ženski i mešoviti dublovi uvedeni 1913. godine.

Zanimljivo je da je do 1922. godine zvanični šampion igrao samo u finalu. Sve do 1968. godine na turniru su mgli da igraju samo amateri, profesionalcima je bio zabranjen nastup.

Od te godine počinje tkzv „open era“, pa se i rezultati dele do i od tog perioda.

Najviše titula u singlu, pre open ere, u muškoj konkurenciji ima Britanac Vilijam Renšo, u ženskoj je najuspešnija Amerikanka Helen Vils sa osam.

Ima onih koji, poput Lendla, Vimbldon pamte i po porazima u finalu. Najviše ih imaju Britanka Blanš Bingli Hilijard i Amerikanka Kris Evert, čak sedam.

(Izvor:youtube/ROLEX)

Najmalđi pobednik u muškoj konkurenciji je Boris Beker, sa 17 godina i 227 dana. To će teško ko nadmašiti, a to će tek biti neizvodljivo u ženskoj, gde je najmlađa pobednica, Loti Dod, imala samo 15 godina i 285. Ona je slavila davne 1887. godine.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter