0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: “Panceri“ deklasirali „Selekao“! (FOTO)

Objavljeno: 08.07.16 u 15:15

Današnji dan, 8. jul, obiluje istorijskim sportskim dešavanjima. Za ljubitelje fudbala, prava poslastica. Podsetimo ih se zajedno.

1974. – Rođen je Elvir Baljić, bosanskohercegovački fudbaler rodom iz Sarajeva. Fudbalsku karijeru je započeo 1991. u FK Železničar da bi kasnije prešao u turski klub Bursaspor u kojem postiže odlične rezultate. Nakon tri sjajne sezone u tom klubu, odlazi u Fenerbahče (1998 – 1999.) gde u samo toj jednoj sezoni uspeva da privuče pažnju velikih klubova. Polovinom 1999. prelazi u Real Madrid za, tada neverovatnih, 26.000.000 eura. Tako je postao najplaćeniji igrač sa prostora bivše Jugoslavije. Taj rekord je oborio jedino Edin Džeko kada je prešao iz Volsfburga u Mančester siti za 32.000.000 eura! Sa Realom je u sezoni 1999/2000 osvojio Ligu Šampiona. Fudbalsku karijeru je okončao 2008. U oktobru 2015. se oprobao kao trener Karabukspora ali je posle devet utakmica, podneo ostavku.

index 4

1981. – Rođena Anastazija Miškina, bivša ruska teniserka. Profesionalna teniserka je postala 2000. kada je dospela među prvih 500 igračica na VTA listi. Sezona 2004. je bila najbolja u njenoj karijeri. Odbranila je titulu u Dohi i postala je prva Ruskinja među prvih pet na VTA listi. Vrhunac je doživela na Rolan Garosu iste godine, kada je trijumfovala i postala prva Ruskinja koja je uspela da osvoji neki Grend slem turnir u pojedinačnoj konkurenciji, pobedivši Svetlanu Kuznjecovu, Venus Vilijams, Dženifer Kaprijati a u finalu Jelenu Dementjevu (6-2, 6-1). Nakon Olimpijskih igara 2004. na kojima je zauzela 4. mesto, plasirala se na 2. mesto VTA liste. Njen najjači udarac je bio dvoručni bekhend. Sezona 2007. joj je bila poslednja sezona u kojoj je okončala svoju tenisku karijeru.

index 3

1982. – Na Svetskom prvenstvu u fudbalu – Španija, dvanaestom po redu, odigrane su dve polufinalne utakmice. Prvu utakmicu su igrali Poljska-Italija. Iako su „Azuri“ pokazali poprilično bledo izdanje u dotadašnji utakmicama tokom tog prvenstva, u polufinalu su pokazali svo svoje umeće pa je i okončana rezultatom 0-2 pri čemu je strelac oba gola za Italiju bio Paolo Rosi u 22′ i 73′. Preko 50.000 gledalaca na Camp Nou je zaista uživalo u bravurama favorita.

index 5Drugi polufinalni par su bili Zapadna Nemačka – Francuska. Sevilja je, te večeri, zaista mogla da uživa u fudbalskom meču dva titana, dva ogromna tima. Litbarski je prvi zatresao mrežu Francuza u 17‘ da bi nedugo potom u 26′, Platini uzvratio za izjednačenje. Išlo se u produžetke i baš kad se mislilo da će Francuzi okončati meč u svoju korist sa dva gola u 92′ i 98′, „panceri“ su uzvratili preko Rumenigea i Fišera u 102′ i 108′ za izvođenje penala. Na kraju je bilo 5:4 za Nemačku i njen plasman u finale 12. Svetskog prvenstva u fudbalu.

index 6

1990. – Finale Svetskog prvenstva u fudbalu, Italija! Rim je bio domaćin finalne utakmice između SR Nemačke i Argentine a okončana je rezultatom 1:0. Po mišljenju mnogih, ova utakmica je bila „igra bez igre“ jer nije bilo ničega što krasi fudbal. Iako su „gaučosi“ bili iznenađenje zbog plasmana u finale zbog loših izdanja na ovom prvenstvu, nisu ni „panceri“ zablistali u odlučujućoj utakmici. Zbog dva crvena kartona Pedra Monzona i Gustava Dezotija argentinci su završili meč sa devetoricom igrača a Nemačka je čekala grešku protivnika, bez nekih većih akcija. Breme je postigao pobednički gol u 83′ iz sumnjivog jedanaesterca.

index

Zanimljivosti: Ovo je bilo prvo finale SP na kojem jedan tim nije postigao gol i u kom je neko isključen. Sudije su, tokom ovog prvenstva, podelile čak 16 crvenih kartona što je bilo više nego na dva poslednja Svetska prvenstva zajedno! Veliki broj utakmica u nokaut fazi je rešen izvođenjem jedanaesteraca a sam prosek turnira sa 2,21 pogotka po utakmici je ubedljivo najniži u istoriji svetskog prvenstva. Ovo je bilo poslednje svetsko prvenstvo na kojem je učestvovala SFRJ. Ovo je, takođe, bilo poslednje prvenstvo na kojem je da golmani uzmu u ruke loptu koju im direktno šalju saigrači i potom je pošalju drugom saigraču. Po prvi put je Svetsko prvenstvo imalo zvaničnu pesmu, Un’estate Italiana. Finalna utakmica je otvorena koncertom tri tenora – Lučana Pavarotija, Plasida Dominga i Hose Karerasa. Nakon takmičenja, objavljena je video igrica Svetsko prvenstvo Italija ’90.

index 7

1998. – Polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu,Francuska! Francuski gradić Sen Deni je bio domaćin polufinalne utakmice između Francuske i Hrvatske koja je okončana rezultatom 2:1 nakon koje su se „trikolori“ plasirali u finale 16. po redu svetskog prvenstva, na opšte oduševljenje domaće publike. Iako su Hrvati dobro otvorili utakmicu i prvi je Davor Šuker postigao gol u 46‘, Francuzi su ekspresno odgovorili preko Tirama koji je već narednog minuta (47′) izjednačio rezultat, a nedugo posle toga, u 69′ dao pobednički gol koji je njegovu ekipu odveo pravo u finale. Tamo ih je već čekao Brazil koji se plasirao pobedivši Holandiju nakon izvođenja jedanaesteraca. Najbolji igrač prvenstva je bio brazilac Ronaldo a najbolji strelac Davor Šuker sa 6 postignutih golova.

index 8

2006. – Svetsko prvenstvo u fudbalu, Nemačka! U borbi za treće mesto sastali su se Nemačka i Portugal a meč je završen u korist domaćina prvenstva 3:1. Pred oko 52.000 gledalaca nemački fudbaleri su tek u drugom poluvremenu uspeli da zatresu mrežu protivnika i u dvadesetak minuta je sve bilo rešeno. Švajnštajger je bio strelac oba gola za Nemačku u 56′ i 78′ dok je u 60′ Portugalac Petit dao autogol. Počasni gol za Portugal je postigao Nuno Gomez u 88′. Zlatna kopačka je pripala Miroslavu Klozeu za 5 postignutih golova a Zlatna lopta je pripala Zinedinu Zidanu.

index 2

2014. – Brazil na kolenima! Na 20. Svetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu odigrana prva polufinalna utakmica između Brazila i Nemačke a okončana je sa neverovatnih 1:7 na opšte zaprepašćenje i žalost navijača domaće ekipe! „Selekao“ je doživeo pravi debakl i možda najteži poraz istoriji fudbala. „Panceri“ su krenuli nemilosrdno od samoga početka pa je ubistvena mašinerija pod dirigentskom palicom Joakima Leva već u prvih 30. minuta rešila utakmicu u svoju korist protresavši mrežu nemoćnih Brazilaca čak 5 puta! Miler 11′, Kloze 23′, Kros 24′ i 26′, Hedira 29′.

6

Na opšte zaprepašćenje navijača domaće ekipe, izabranici Skolarija su ušli u drugo poluvreme skroz razoružani neverovatnom igrom protivnika pa su usledila još dva kaznena pogotka „pancera“ – Širle 69′ i 79′. Uprkos ovakvom fudbalskom poniženju, brazilci su ipak uspeli da postignu počasni gol i time bar malo ublaže nanetu sramotu i sačuvaju obraz. Strelac je bio Oskar u 90′. U finalu su dočekali Argentince koji su se plasirali pobedivši Holandiju tek u izvođenju jedanaesteraca. Zlatna kopačka je pripala Rodrigezu za postignutih 6 golova a zlatna lopta je otišla u ruke Lionelu Mesiju.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter