0
Američki fudbal

VREMEPLOV: Šta je starije, soker ili fudbal?

Objavljeno: 04.07.16 u 00:00

Iako mnogi prevrću očima, činjenice idu u prilog tvrdnji koja se neće svideti ljubiteljima fudbala u Srbiji…

Među onima koji prate fudbal jedna od većih i žučnijih debata jeste ona o imenu igre. Naime, veČina fudbalskih navijača se ježi na pomen reči „soker“, koju Amerikanci koriste kako bi razlikovali evropski od njihovog fudbala.

No, pre nego što se posvetimo našem fudbalu, jedna digresija – njihov fudbal takvo ime nosi jer je lopta kojom se igra veličine prosečnog stopala.

VREMEPLOV: Fotografije koje su obeležile istoriju fudbala (FOTO) (ANKETA)

To je ujedno možda i najbolja informacija za uvod u nastanak reči „soker“. Nju su izmislili oni koji su izmisliili i pravila fudbala – Englezi. Naime, vodeći se istim principom kao Amerikanci kod svog fudbala, Britanci su ragbi zvali „Ragbi fudbal“ jer je lopta bila veličine stopala. Kako su voleli da reči uprošćavaju, ragbi je u slengu postao „rager“.

Kada je osnovana prva fudbalska asocijacija, nazvana je „Association football“, po kojoj je i sama igra nazvana prvo „assoccer“, da bi nakon nekog vremena bilo skraćeno jednostavno u „soccer“. Ipak, kako je ragbi počeo da se prepoznaje po ovom nazivu, ili kao „rager“, reč „football“ bila je dovoljna da se razume na koju se igru misli.

Pored toga, srednja i niža klasa stanovništva želela je na taj način da napravi razliku u odnosu na bogate, pa je njihov naziv za fudbal praktično gledan sa prezirom. U SAD, ovo ime je prihvaćeno jer je termin „fudbal“, koji smo gore već opisalii, već bio dat jednom njihovom sportu, kod nas poznatom kao „NFL“ (iako je u pitanju liga, ne sam sport).

Dakle, iako je kao termin starija reč „fudbal“, kada je u pitanju ovo što mi pod njom podrazumevamo… ipak „soker“ odnosi pobedu.

VREMEPLOV: Jedno od najdramatičnijih finala EP i neverovatan preokret koji će se večno pamtiti (VIDEO)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter