0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Zlatni košarkaši na balkonu Skupštine pred 100 hiljada ljudi

Objavljeno: 03.07.16 u 14:00

“Sad si uz’o trofe, Paspalje…” Sa pobedničkog prestola na balkon Gradske skupštine – tradicija je rođena.

03. juli 1898 – Rođen Mihailo Andrejević, fudbaler, sportski lekar i istaknuti fudbalski radnik. Fudbalsku karijeru je započeo igrajući za BSK (Beogradski sportski klub) koji je kasnije postao OFK Beograd. Igrao je i za Levski kao i FK13. Za člana Nadzornog odbora Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA), a kasnije i Izvršnog komiteta, je primljen 1932. a sedam godina kasnije je postao presednik Jugoslovenskog nogometnog Saveza, kasnije Fudbalskog saveza Jugoslavije. Takođe je bio i predsednik Medicinske i Arbitražne komisije FIFA a od 1982. je postao počasni član te organizacije. Prema tvrđenju njegovog sina, prof. Milana Andrejevića, njegov otac je „dopingovao“ fudbalere Jugoslavije dajući im vakcine sa rastvorenom čokoladom u poluvremenu „majstorice“ sa Špancima, u Frankfurtu 13. Februara 1974. Pobedili smo „crvenu furiju“ golom Katalinskog i plasirali se na Mundijal tog leta ali smo tamo bili eliminisani u drugoj fazi. Dr. Mihailo Andrejević je prisustvovao svakom Svetskom prvenstvu u fudbalu od Urugvaja 1930god. do Španije 1982god.

03. juli 1973 – Rođen Olafur Stefansson, bivši rukometaš i kapiten reprezentacije Islanda. Sa reprezentacijom je osvojio jednu evropsku bronzu i olimpijsko srebro. Za sportistu godine je u Islandu biran čak četiri puta.

03. juli 1983 – Rođen Risto Lakić, crnogorski fudbaler. Igra u odbrani na poziciji beka. Počinje kao pionir za FK Iskra, zatim slede Budućnost, Partizan, Vojvodina, Mogren, Čukarički i konačno podgorička Mladost. Za reprezentaciju Crne Gore je odigrao sedam utakmica bez postignutog gola.

Risto Lakic

03. juli 1987– Rođen Sebastijan Fetel, nemački vozač Formule 1. Čak četiri puta je bio Svetski šampion formule 1 (2010, 2011, 2012 i 2013) kada je nastupao za Red Bul, a sada vozi za italijanski tim Ferari. Trenutno je vlasnik i nekoliko rekorda u Formuli 1 koji su vezani za njegove godine, jer je nekoliko titula osvajao kao najmlađi vozač.

fetel-monca-trofej

03. juli 1991 – Rođena Anastasija Pavljučenko,ruska profesionalna teniserka. Uglavnom igra sa osnovne crte, zemlja joj je omiljena podloga a glavni udarac joj je forhend paralela. Tenis je počela da igra sa 6 godina. Najbolji plasman je ostvarila 2011 godine kada 14. mesto na VTA lestvici.

Tomasevic

03. juli 1995 – Priređen doček na balkonu Gradske skupštine u Beogradu našim košarkašima koji su osvojili zlatnu medalju dan ranije na Evropskom prvenstvu u košarci u Atini, pobedivši ekipu Litvanije u finalnom meču rezultatom 96:90. To prvenstvo će ostati upamćeno po mnogo čemu: silaženje Hrvata (osvojili bronzu) sa postolja kada je trebalo naša reprezentacija da se popne na pobednički tron, prvo finale koje je Dejan Tomašević odigrao za reprezentaciju Jugoslavije, neverovatno zakucavanje Predraga Danilovića preko Sabonisa, Aleksandar Đorđević je postao „Sale Nacionale“, nastao popularni hit “Sad si uz’o trofej, Paspalje…“. Selektor: Duda Ivković; tada pomoćnik: Željko Obradović; petorka: Divac, Savić, Paspalj, Danilović i Đorđević; rezerve: Obradović, Sretenović, Berić, Rebrača, Tomašević, Dejan Koturović. Okončanjem trogodišnje međunarodne izolacije SR Jugoslavije na svetsku košarkašku scenu je zakoračila „kaznena ekspedicija“ gladna pobeda i kao da je ovim zlatom najavila svoju dominaciju nad ostalim reprezentacijama dugi niz godina, a nacija im je uzvraćala sjajnim skandiranjima i dočecima na balkonu Gradske skupštine… dočecima za koje svaki sportista živi.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter