0
Vremeplov

VREMEPLOV: Zlato u Rimu 1991. i dan kada je plakao Jure Zdovc ( VIDEO)

Objavljeno: 28.06.16 u 00:03

U drugoj polovini juna 1991. godine igralo se Evropsko prvenstvo u košarci u Rimu koje će biti zapamćeno po jugoslovenskom drim timu i suzama Jure Zdovca. 

Posle dominacije na Svetskom prvenstvu u Argentini 1990. kada su u polufinalu i finalu pali najveći rivali, SAD i SSSR, reprezentaciju Jugoslavije je naredne godine čekalo još jedno veliko takmičenje. 

Selektor Ivković je u Rim poveo ekipu u sastavu Sretenović, Perasović. Đorđević, Kukoč, Paspalj, Zdovc, Danilović, Jovanović, Divac, Komazec, Rađa i Savić.

Kuriozitet je bilo neigranje Dražena Petrovića, do tada nedodirljivog igrača i vođe ove generacije, koga je, ovaj put, zamenio današnji selektor reprezentacije Srbije – Aleksandar Đorđević.

VREMEPLOV: Dan kad je Jugoslavija ponizila Italiju (VIDEO)

Reprezentacija Jugoslavije je, nakon svetskog zlata u Argenini, bila veliki favorit i u Rimu i samo je trebalo da se desi čudo da bi je neko skinuo sa trona na kojem se našla i na prethodnom šampionatu, u Zagrebu 1989. 

Prvenstvo se igralo u hali Pala Lotomatika, a timovi su bili podeljeni u dve grupe. U grupi A, pored Jugoslavije, bili su i Bugarska, Poljska i Španija. Grupu B činili su Francuska, Grčka, Italija i Čehoslovačka.

Sve je počelo lagano za Jugoslovene. Redom su padali Španija sa 76-67, pa Poljska sa 103-61 i Bugarska sa 89-68.

Poslednju utakmicu u grupnoj fazi niko neće pamtiti po rezulatatu.  Duel sa Bugarima je, u analima jugoslovenske košarke, ostao poznat po jednom mnogo značajnijem događaju.

Jure Zdovc je tog 26. juna 1991. poslednji put nosio dres reprezentacije Jugoslavije. 

Iako su ostale još dve utakmice u borbi za medalje, slovenački bek se, očiju punih suza, obratio selektoru Dudi Ivkoviću i rekao mu da napušta reprezentaciju jer to od njega traži vlada Slovenije.

Samo dan ranije, 25. juna 1991. godine, Slovenija je i zvanično proglasila nezavisnost od Jugoslavije. 

Stariji ljubitelji košarke se sećaju suza Jure Zdovca, ali i poslednje utakmice koju je odigrao u plavom dresu. Odlični bek je kasnije igrao i za reprezentaciju Slovenije, u zelenom dresu se pojavio i u Atini 1995. godine, a kasnije je  jedno vreme bio i na klupi slovenačke reprezentacije. 

Iako je ostala sa 11 igrača, reprezentacija SFRJ je bila suverena i u sledeće dve utakmice. U polufinalu je pobeđena Francuska sa 97-76, a u finalu i domaćin Italija sa 88-73.

Bronzu su osvojili Španci.

Mora se priznati da se nije pamtila takva dominacija neke reprezentacije na do tada održanim evropskim prvenstvima.

Jednostavno rečeno, Jugosloveni ni u Zagrebu 1989, ni u Rimu 1991. nisu imali dostojnog protivnika.  

VREMEPLOV: Dok je bila naša, Monika Seleš je vladala Rolan Garosom (VIDEO)

Za najkorisnijeg igrača turnira je proglađen Toni Kukoč, a najbolji strelac je bio legendarni Nikos Galis sa prosečnih 32.4 poena po utakmici.

Najbolju petorku šampionata činili su:  Galis, Đentile, Kukoč, Espina i Divac. 

(Izvor:Basket Connection Channel/youtube)

Bilo je to, na žalost, poslednje veliko takmičenje na kojem je učestvovala košarkaška reprezentacija Jugoslavije. 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter