0
Intervju

FOTO: Željko Čačija

DAVOR ŠTEFANEK ZA HOTSPORT: Vreme je za 15. medalju, predugo je trajala „suša“

Objavljeno: 21.06.16 u 20:28

Rvanje je najtrofejniji srpski olimijski sport. Osvojeno je 14 medalja, ali nijedna u ovom veku. Vreme je za nove, a boljeg kandidata od Davora Štefaneka nema.

 – Vreme je da donesemo i tu 15. medalju i da prekinemo tu sušu od 32 godine. Fris, Nemeš i ja smo  naravno spremni na tako nešto, rekao je Davor.

Ovaj momak je svetski šampion iz 2014, a godinu dana kasnije osvojio je i bronzanu medalju na svetskom prvenstvu u Las Vegasu. Mesto u Riju su uz nejga obezbedili Kristijan Fris i Viktor Nemeš, koji su na kvalifikacionom turniru u Zrenjaninu obezbedili vize za Brazil. Štefanek je sve vreme bio uz njih i emotivno preživljavao svaki njihov meč.

FOTO: Željko Čačija
FOTO: Željko Čačija

– Ja sam se kvalifikovao odmah na prvenstvu sveta 2015. osvajanjem bronzane medalje, a verovao sam da mogu Fris i Nemeš do olimpijskih igara. Bilo je stagnacije do 2004. Od te godine, kada sam doneo medalju sa evropskog prvenstva je počelo sve, i od tada smo za 12 godina osvojili 14 medalja, tako da ovaj sport napreduje, nikako ne stagnira.

Na bilo kom velikom takmičenju momci podržavaju jedni druge, vidi se zajedništvo i dobra hemija u ekipi, iako je u pitanju individualni sport.

– Dugo smo mi jedna ekipa, svi zajedno radimo već dosta dugo. Fris i ja smo već polako na zalasku karijere, ali zato su tu novi momci, braća Nemeš, Nađ, Dobrev, koji zaista mogu da nas naslede i mogu da budu veliki šampioni. Veliku zaslugu za to naravno ima predsednik saveza Željko Trajković i ceo tim ljudi koji radi sa njim. Tu se naravno ubraja Sreten Damnjanović, moj lični trener, a i trener koji nas vodi poslednje tri godine Stojan Dobrev, zaista zna svoj posao, a to se i pokazalo u poslednje tri godine.

FOTO: Željko Čačija
FOTO: Željko Čačija

Specijalizovani sajt za predviđanja u sportu Infostrada predvideo je Srbiji osam medalja. Tri zlatne namenio je Novaku Đokoviću, vaterpolo reprezentaciji i Davoru Štefaneku.

 – Ovo je moj treći nastup na olimpisjkim igrama  bio sam u Atini 2004 i Pekingu 2008 godine, pa o tim predviđanjima ne bih puno da pričam. Može da se desi da ispadnem u prvom kolu, ali neću se dati. Konkurencija je veoma jaka, ali ja sam dokazao da sam u samom vrhu već tri godine i to ću opet dokazati.

On smatra da nije jedini kandidat za medalju.

VIDOVITI VODITELJ: Napravio grešku, pogodio ishod

 – U borbu za medalju će ući  Fris i Nemeš. Pravi su borci velikog srca. Fris iskusan za razliku od mladog Nemeša, ali i njih dvojica su dobro spremni i može se desiti bum na olimpijadi,  čak svi da dođemo sa medaljama, ali mislim da bi čelnici saveza bili zadovoljni  i jednom medaljom .

FOTO: Željko Čačija
FOTO: Željko Čačija

Srbija ima, za sada, preko 80 učesnika Olimpijskih igara. Očekujemo da se pridruže i košarkaši. Zavisno od rasporeda Davor će davati podršku svojim sunarodnicima u Brazilu.

 – Kada se završi takmicenje prvo ću da slavim, a posle ću da pratim naše sportiste, a videću šta će biti na programu posle mojih borbi .

Jedan od glavnih problema i strahova pred igre, pored bezbednosti je i zloglasni Zika virus.

 – Ne razmišljam o tom virusu, fokusiran sam na takmicenje!

Naši rvači postižu veoma dobre rezultate u poslednjih 15 godina, ali to ne ide bez dobre logistike.

– Iskreno prezadovoljan sam što se tiče našeg saveza, on funkcioniše besprekorno, a država stoji iza sporta, ministarstvo za sport i omladinu kao i Olimpijiski  komitet nas maksimalno podržavaju i pružaju nam odlične uslove za rad.

Međutim, i pored velikih uspeha naših boraca u svim sportovima, borilački sportovi nemaju isti tretman kao neki drugi sportovi.

 – Malo je to tužno što se ne ceni borilački sport toliko u Srbiji tj mediji nisu toliko zainteresovani, a pojedinačni sportovi  će Srbiji doenti najviše medalja iz Rija. Mene više ne iznenađuje što srpski sportrtisti imaju uspeha, to je postalo normalno da Srbija donosi medalje sa velikih takmičenja, rekao je Štefanek ekskluzivno za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter