0
The Best Of

Fudbal, World Cup 2010, preparations.Austria international test match.Serbia Vs. New Zeland, friendly match.Nemanja Vidic.Klagenfurt, 29.05.2010..foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

VREMEPLOV: Kad su srpski fudbaleri postali rukometaši (VIDEO)

Objavljeno: 24.05.16 u 00:21

Igrači fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore, odnosno Srbije u tri uzastopne utakmice na svetskim prvenstvima čak su četiri puta na gotovo identičan način skrivili penal – igrajući rukom u svom šesnaestercu.

Utakmica poslednjeg kola “C” grupe između Srbije i Crne Gore (SCG) i Obale Slonovače, odigrana 21. juna 2006. godine na “Alianc Areni” u Minhenu, odlučivala je samo o trećem i četvrtom mestu u grupi, s obzirom da su ranije plasman u narednu rundu takmičenja obezbedili nacionalni timovi Argentine i Holandije.

“Plavi” su pokušali da spasu čast jer su u prethodna dva kola zabeležili oba poraza uz katastrofalnu gol-razliku 0:7.

VREMEPLOV: Jugoslavija je prvak sveta! (VIDEO)

I lepo je krenulo jer su golovima Nikole Žigića u 10. i Saše Ilića u 20. minutu poveli sa 2:0 …

Ali u 37. minutu Milan Dudić je prvi put igrao rukom u šesnaestercu SCG-a, pa je meksički sudija Marko Rodrigez opravdano pokazao na belu tačku. Aruna Dindan je iz ponovljenog jedanaesterca savladao golmana Dragoslava Jevrića za 2:1.

Brojčano nadmoćniji zbog isključenja defanzivca “plavih” Alberta Nađa u finišu prvog dela, igrači Obale Slonovače su u drugih 45 minuta zagospodarili terenom i već i u 67. minutu došli do izjednačenja, ponovo preko Dindana.

A detalj iz 86. minuta odlučio je pobednika – Dudić je ponovo igrao rukom u svom šesnaestercu i naterao sudiju Rodrigeza da dosudi još jedan jedanaesterac. Ovaj put je sigurni izvođač najstrože kazne bio Bonaventur Kalu

Srbija i Crna Gora je trećim porazom, uz gol-razliku 2:10 završila takmičenje na Svetskom kupu u Nemačkoj 2006. godine.

VREMEPLOV: Fljamurtari je i danas kost u grlu Grobara, a glavna šala Delija na račun ‘večitog rivala’ (VIDEO)

U međuvremenu, državna zajednica Srba i Crnogoraca je rasformirana i od nje su nastale dve države – Republika Srbija i Republika Crna Gora …

Četiri godine kasnije, 13. juna 2010, Srbija je u Pretoriji protiv Gane odigrala premijerni meč na Svetskom kupu u Južnoj Africi. Novo ime države, nova boja dresova (crveni umesto plavih), ali je ostala navika igranja rukom u sopstvenom šesnaestercu …

Ovaj susret ponudio je dosadan fudbal u prvom i nešto zanimljiviju igru u drugom poluvremenu.

Ganjani su dva puta pogodili stativu – oba puta je zamalo neprecizan bio Asamoa Gijan. Posle isključenja Aleksandra Lukovića u 74. minutu (drugi žuti karton), srpski tim je stvorio priliku utakmice, ali je golman Kingson panterskim skokom odbranio šut pod prečku Miloša Krasića.

U finišu utakmice, u 84. minutu, Zdravko Kuzmanović je pružio ruku i skrenuo loptu ubačenu u šesnaesterac Srbije. Argentinski sudija Hektor Baldasi zaista nije imao dilemu – dosudio je penal za Ganu. Siguran je bio Gijan i to je bio jedini gol na utakmici.

(Izvor: YouTube/GTVideos1995)

Pet dana kasnije, na stadionu “Nelson Mendela Bej” u Port Elizabetu, Srbija se vratila u igru iznenađujućim trijumfom nad Nemačkom – 1:0. Bila je to prva pobeda samostalne Srbije na nekom velikom fudbalskom takmičenju. Jedini pogodak postigao je Milan-Lane Jovanović u 38. minutu, samo minut nakon što je nemački golgeter Miroslav Klose zbog drugog žutog kartona morao da napusti teren. Jovanović je u 67. minutu pogodio i stativu.

Iako sa desetoricom, Nemci su držali loptu i stvoril veći broj izglednih prilka za gol. Sami Kedira je pogodio prečku, Aleksandar Kolarov je sa gol-linije izbio loptu koju je uputio Filip Lam, ali se najveća drama pred golom Vladimira Stojkovića ipak dogodila u 60. minutu …

U tom minutu desilo se nešto već viđeno na prethodnim utakmicama naše reprezentacije. I to ponavljanje gotovo identične situacije već je izgledalo pomalo nadrealno.

Nemački igrač centrirao je sa levog krila, a defanzivac Srbije Nemanja Vidić, na gotovo identičan način kao Dudić i Kuzmanović pre njega, loptu je skrenuo rukom. Treća vezana utakmica, četvrto igranje rukom naših igrača u šesnaestercu i četvrti jedananesterac! Španski arbitar Alberto Undiano nije se dvoumio nijednog trenutka, kao uostalom ni njegovi prethodnici.

Ovaj put gola nije bilo jer je golman Stojković sjajnom intervencijom zaustavio šut koji je sa bele tačke uputio Lukaš Podolski

Tekst je preuzet sa Sportks kupusare…

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter