1
Evropske lige

IZ TOPOVOG UGLA: Zanimljivosti koje ovih dana obilaze fudbalski svet

Objavljeno: 13.05.16 u 13:30

Miloš Topalović pozabavio se različitim vestima iz sveta fudbala, koja prethodnih dana interesuju ljubitelje ovog sporta širom planete.

EKENG PREMINUO ZBOG 400 EVRA!

Svetski Sindikat profesionalnih fudbalera FIFPro u saopštenju povodom smrti Patrika Ekenga (26) otkrilo je jezivu činjenicu: Nesrećnom fudbaleru uopšte nije ukazana odgovarajuća pomoć! Navodno, na stadionu nije bilo defibrilatora, pa je igrač dobio samo masažu srca do dolaska u bolnicu.

„FIFPro, je zabrinut zbog ukazivanja prve pomoći Ekengu, koji je umro dok je igrao za Dinamo iz Bukurešta. Iako je još rano iznositi zaključke jer policijska istraga traje, jasno je da rumunski klubovi nisu najmodernije medicinski opremljeni”.

„Pošto je Anri Hinonso Ihelevere umro na test utakmici 2012., Udruženje je zatražilo od rumunskog saveza da klubovima uvede, kao obvezu, punu lekarsku opremu na utakmicama, kako takmičarskim, tako i prijateljskim“.

To je trošak od 400 evra za klub po utakmici, ali predlog nije usvojen. Klubovi imaju vozila hitne pomoći sa minimalnom opremom.

“Čekamo rezultate autopsije, ali moguće je da je Patrik Ekeng umro kako bi se uštedelo 400 evra! Ako je to tačno, onda je vrlo tužno.“

Ekeng je navodno obavio redovan lekarski pregled u Bukureštu, iako neki klubovi van prestolnice ne rade ni to. Ponovo da bi uštedeli.

patrick-ekengap

LESTEROVI ROMOBILI

Kod nas je nekada bio hit: “Tata kupi mi auto”, a na Ostrvu? Oko million funti potrošiće tajlandski vlasnici novog šampiona Engleske za dodatne nagrade fudbalerima Lestera. Klub koji ima 132 godine popeo se na tron i zbog toga sledi češćenje. Vičai Šrivadhanaprabha i njegovo društvo ispuniće obećanje dato igračima pa će svaki postati vlasnik novog električnog vozila Mercedes-Benca B klase.

Kupiće ih 30 po ceni koja premašuje 32.000 funti na ostrvskom tržištu. Oko 2000 kilometara može se preći sa jednim punjenjem baterije B klase, a potrebno joj je tri sata na punjaču da bi dostigla pun kapacitet.

Bilo bi logično da se uz King Power stadion pojavi i aparatura za punjenje bar dok su igrači na treningu za sezonu u kojoj će braniti tron.

Lester

KOMAN U ISTORIJI

Pobedom 2:1 u gostima nad Ingolštadtom, i porazom Dortmunda u Frankfurtu, Bajern je potvrdio četvrtu uzastopnu titulu, 26.u istoriji.

Posebno će ga pamtiti Kingslei Koman (19). Francuskom fudbaleru , ovo je već treća titula u ligama “petice”.

U sezonama 2012/13 i 2013/14 već je osvojio titulu prvaka Francuske jer tada je nosio dres PSŽ. Potom je u sezoni 2014/15 stigao do trona italijanske Serie A jer tu je sezonu bio član Juventusa. 

Koman je ustvari i ove sezone igrač Juventusa, ali je posle jedne utakmice, otišao je na pozajmicu u Bajern, sa kojim je stigao do velikog pojedinačnog uspeha. 

kingsley-coman-bayern-munich_1bdr9v2fn9ja31ryb4qqd2xrip

ALEGRIJU UGOVOR I POJAČANJA

Maks Alegri je potpisao ugovor do 2018. godine, a Juventus ima plan za prelazni rok. Na spisku je 12 imena, sve linije tima biće osvežene.

Osim Kaseresa, Kvadrada i rezervnog golmana Neta niko neće napustiti klub. Čeka se situacija oko Morate (pozajmljan od Reala), a ostali će biti na okupu, uključujući i Pogbu i Dibalu koji ne žele da idu. 

Neto nije dobio šansu pored Bufona, a rezervni golman bi trebao da bude Marketi iz Lacija koji je Bufonu bio rezerva i u selekciji Italije.

Na desnom beku konkurišu dva imena, to su Vidmer iz Udinezea i Vrsaljko iz Sasuola, a jedan od njih će se boriti sa Lihtštajnerom. Barcalji ostaje, Rugani će dobiti šansu pored Bonučija, tu je i Kjelini, a Benatia je otpao, pa je u prvi plan došao Škodran Mustafi iz Valensije.

Što se tiče Andrea Gomeša, on je preskup, a Alegri smatra da nije potreban “staroj dami” jer se vezni red zna, a to je Markisio, Pogba i Kedira. Tu su još Asamoa i mladi Sturaro. Mogao bi da dođe Fernando iz Sampdorije kao i Kovačić iz Reala. 

Ono na čemu Alegri posebno insistira jeste ofanzivni vezista, a prvo je ime Oskar iz Čelsija. Njegov dolazak bi omogućio Alegriju da pređe u 4-3-1-2 formaciju.

Prvo pojačanje će biti Domeniko Berardi iz Sasuola za koga će izdvojiti 25 miliona evra. Alegri smatra da Zaza treba da nastavi da se bori sa Mandžukićem, iako najavljuje rastanak. Ukoliko ode Morata doći će jedan mladi napadač.

alegri

LESTEROVA POJAČANJA

Ukoliko Džejmi Vardi napusti Lester pošto ima izdašne ponude od najboljih evropskih timova, Klaudio Ranijeri ima spremnu zamenu.

Prema pisanju engleskih i italijanskih medija, na meti “lisica” je Đanluka Lapadula koji je najbolji strelac Serije B. Lapadula igra za Peskaru i na 37 utakmica postigao je 24 gola.
Ovaj 26-godišnjak dokazao je klasu u drugom rangu italijanskog fudbala pa je privukao pažnju Juventusa i Napolija i Lestera. Ugovor mu ističe 2019. godine.

U opticaju je i Torgan Azar iako nije oduševio u Menhengladbahu.

FOTO: lcfc.com
FOTO: lcfc.com

PRODUKTIVNI TOTI

Legenda italijanske Rome, Frančesko Toti (39) ne može se pohvaliti velikom minutažom ove sezone, međutim s obzirom na minute provedene na terenu najproduktivniji je igrač u ligama petice.

U konkurenciji igrača koji su postigli najmanje pet golova, kapiten “vučice” ima najbolji prosek. Pogodak postiže svakih 65 minuta. Istina, Toti je odigrao samo 328 minuta i pritom postigao pet golova.

Na drugom mestu je Zlatan Ibrahimović koji je ove sezone u proseku postizao pogodak svakih 67 minuta. Ibra je dao 34 gola pre gostovanja Ajačiu gde se jednom upsiao u strelce. Na trećem mestu je napadač Reala Karim Benzema kome za pogodak treba 79 minuta, a sledi Adrian Ramos iz Dortmunda sa pogotkom na svaka 83 minuta.

Napadač Barselone Luis Suarez postiže pogodak u proseku svakih 85 minuta, a zvezda “kraljevskog kluba” Ronaldo na svakih 86 minuta. 

Lionel Mesi ove sezone ima prosek od jednog pogotka na svaka 102 minuta, a njegov klupski drug Nejmaru proseku pogađa na svaka 44 minuta.  

toti

PEREZ I VAJGL U KATALONIJI

Prema engleskom Miroru, na meti Barselone je 22-godišnji igrač Njukasla Ajoze Perez. Španac se spominje kao potencijalna podrška MSN trojicu s ciljem da dodatno razvije talent. Perez bi bio prva rezerva za zastrašujući trio.

U Barseloni smatraju da Perez može realizovati potencijal i jednog dana postati igrač svetske klase, da bi za godinu-dve postao standardni prvotimac katalonaca

Perez je pokazao sposobnost da igra na više ofanzivnih pozicija, iako se najbolje oseća na levoj strani ili kada predvodi napadačku liniju. To nije promaklo skautima Barselone. Ipak je reč o mladom španskom napadaču sa dobrim osećajem za igru.

Trenutni potencijali Sandro Ramirez i Munir El Hadadi lako bi mogli da napuste klub zbog nedostatka mogućnosti da zaigraju u prvom timu. Ni Perezu ne bi bilo lako, ali ako je spreman da žrtvuje koju sezonu i mogući drugoligaški fudbal u Njukaslu za svetla pozornice Nou Kampa, karijera bi mogla da mu krene uzlaznom putanjom.

Perez nikad nije zaigrao u La Ligi. Pre nego što je stigao u Englesku iz Španije za samo 1,5 milijon funti u dresu Tenerifa igrao je u Segundi .

Barselona želi i fudbalera Dortmunda, Juliana Vajgla (20) koji je eksplodirao ove sezone. Procenjen je na 25 miliona evra.

Katalonski gigant želi zamenu za Serhija Busketsa i Vajgl se čini kao idealan vezista za Barsin sistem igre, a pored njega u igri je i relativno nepoznati Sebastian Perez iz redova kolumbijskog Atletiko Nacional de Medeljina. 

U opticaju je i Hetem Ben Arfa (Nica).

Ayoze-Perez-612104

PJANIĆ BAVARAC

Bajern će verovatno pod Karlom Anćelotijem pokušati da napravi ekipu budućnosti, a na listi želja Bavaraca su dva imena: Tomas Lemar i Miralem Pjanić.

Lemar (20) igra za Monako  dok je Pjanić član Rome i kada se završi sezona u Italiji, 15. maja, dogovor će biti finaliziran. 

Pjanić (26) ima ugovor sa rimskom klubom do 2018. godine i otkupnu klauzulu od 38 miliona evra koja bi mu dozvolila da napusti klub. 

Ipak, pita se i Juventus.

pjanic

KLOP ZA ZEMLJAKE

Prema pisanjima medija u nemačkoj tandem Kelna golman Timo Horn i levi bek Jonas Hektor sve su bliže Liverpulu.

Navodno su uspostavljen kontakt između “jarčeva” i Liverpula i ovi fudbaleri bi ovog leta mogli da se presale na Enfild. 

Nezvanične informacije govore da bi Klop za pomenuti dvojac izdvojio oko 25 miliona evra. Horn je jedan od najboljih golmana Bundeslige, dok je Hektor sjajnim partijama izborio i  status standardnog reprezentativca Nemačke.

Ako dođe do realizacije ovih transfera, to znači da bi “redsi” mogli da odustanu od Andre Ter Štegena (Barselona-Mančester siti?) i Erika Durma (Dortmund), a transfer Hektora bi dovoljno podgrejao špekulacije o eventualnom odlasku Alberta Morena u redove Reala.

Jirgen Klop slavlje

Pripremio: Miloš Topalović

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter