0
Evropske lige

IZ TOPOVOG UGLA: 4×4 za svetsku slavu!

Objavljeno: 05.05.16 u 18:30

Neobično brojne porodice Zidan i Azar dale su čak osam fudbalera.

U selu Agemun blizu Bukelife na krajnjem severu Alžira odvajkada se maštalo o odlasku u Evropu. Kabili (berberska etnička grupa) su težili, zbog poznavanja jezika, prelasku u Francusku. Izuzetak nije bila ni porodica Zidan. Preselivši se u Marsej Ismaill i Malika započeli su novi život. Od 23.juna 1973.bili su bogatiji za sina kome su dali ime Zinedin Jazid.

Izrastao je u jednog od najboljih fudbalera svih vremena. Zahvaljujući novom selektoru Srbije Slavoljubu Muslinu koji mu je svojevremeno dao prvu i pravi šansu u Bordou. Bio je nadomak Njukasla ali je gazda Džek Voker izgovorio jednu od najglupljih rečenica u istoriji fudbala:

„Šta će mi Zidan kada imamo Tima Šervuda“

Zizu je preko Juventusa i Reala stigao do neslućenih visina. Trenutno krči trenerski put u Realu. Na pragu je da ponovi uspeh iz igračkih dana i osvoji Ligu šampiona sa “kraljevskim klubom”!

LŠ, POLUFINALE: Mančester siti ništa nije pokazao, Real autogolom stigao do Milana (VIDEO)

Ali, nama je zanimljivija druga strana medalje i – poređenje.

Kada je napunio 17 godina, dok je igrao za Kan,  Zinedin je upoznao plesačicu Veroniku Fernandez. Poreklom je Španjolka, ali je rođena u francuskom Avejronu. U braku su od 1994.i imaju četiri sina: Enca Alana Zidana Fernandeza (24.3.1995.), Luku Zinedina Zidana Fernandeza (13.5.1998.), Tea Zidana Fernandeza (18.5.2002.) i Eliaza Zidana Fernandeza (26.12.2005.) i svi su fudbaleri.

Enco je vezista u B timu Reala, a u mlađim kategorijama „belog baleta“  su Luka (golman), Teo i Eliaz (sredina terena).

Zinedin je sa 34 godine i 17 dana najstariji osvajač „Zlatne lopte“, osvojio je 13 pehara i oko 50 individualnih nagrada. Kada je iz Juventusa prešao u Real za 76 miliona evra bio je najskuplji fudbaler na svetu. Jedina mrlja mu je uzvraćanje na provokaciju Materacija na Mundijalu u Nemačkoj 2006. Dribling, po kome je Zidan bio poznat (okret sa obe noge na lopti), u fudbalskoj terminologiji nazvan je „Marsejski rulet“.

Iako tvrdi da nije klasičan vernik izabran je u „Top 10 muslimaskih sportista svih vremena“.

Porodica Zidan jedno vreme čak bila na crnoj listi alžirski arapa. Oni su tvrdili da se Zidanov otac, u alžirsko – francuskom ratu borio na strani Francuske i da je izdajnik svog naroda. Zidan je sve javno demantovao.

ZIDAN ‘ZAPALIO’ INTERNET: Legendo, šta ti je sa pantalonama? (VIDEO)

Skoro paralelna, ali još idiličnija priča odvijala se u Belgiji. Grad La Luvie (Valonija) nije veliki fudbalski centar, a Tijeri Azar ostao je igrač na lokalnom nivou. Karin, izabranica njegovog srca, takođe je ganjala loptu u ženskom timu Manaža i to kao centarfor. Čak i u vreme trudnoće sa prvim detetom. Dečaku sa dali ime Eden Mihael (7.1.1991.).

„Sećam se oca iz igračkih dana – kaže Eden – Igrao je pozadi i bio jako smiren. Mamu nisam gledao, ali mislim da sam miks njihovih karakteristika.“

Nisu se zaustavili na jednom detetu. Poput porodice Zidan i Azarovi imaju četiri sina fudbalera.

Torgan Ganel Frensis (29.3.1993.) je prvi deo imena dobio po junaku humorističkog stripa. Tijeri i Karin su po okončanju karijere radili kao pedagozi, ali su bili primorani da se od 2009.maksimalno posvete sinovima. Jer, na svet su došli najpre Kilian (Vajt Star Brisel pa Ujpešt), a onda i Itan (Tubiz).

„Tata i dalje  rekreativno igra – kaže Eden – Da bi sve bilo kompletno mama radi kao naš menadžer“!

MITROMANIJA SE NASTAVLJA: ‘Ludi’ Brazilac iz ‘X faktora’ otpevao pesmu Mitroviću (VIDEO)

Eden je već stekao svetsku slavu u Lilu i Čelsiu dok se Torgan nametnuo u Lensu, bio je član Čelsia, ali je otišao na pozajmicu u Zulte Varegem da bi ga kasnije otkupila Borusija iz Menhengladbaha. Nedavno je dobio drugo dete kao nagoveštaj nastavka fudbalske loze Azar.

„Rođeni smo samo par metara od fudbalskog terena pa je bilo logično da se bavimo tim sportom“ – smatra Torgan.

Njihov uspon poklopio se sa procvatom belgijskog fudbala ,ada je izvesno da će samo Even ostaviti upečatljiv trag na svetskom nivou.

Pripremio: Miloš Topalović 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter