0
The Best Of

VREMEPLOV: Od četiri rekordna poraza na EP, u čak dva je ‘stradala’ naša reprezentacija (VIDEO)

Objavljeno: 03.05.16 u 23:58

U susret Evropskom prvenstvu koje se ove godine održava u Francuskoj, prisetili smo se najubedljivih poraza u istoriji u kojima smo baš mi neslavni ‘rekorderi’.

Najubedljiviji trijumfi ili porazi, kako vam je lakše, na Evropskim prvenstvima bile su ostvarivane sa pet golova razlike. Ima ih ukupno četiri, a čak dva puta ‘žrtva’ surovog protivnika bila je naša selekcija.

Prva dva ‘rekorda’ postavljena su u istom danu, 16. juna 1984. godine i to u istoj grupi 1 tog EP u Francuskoj. Domaća selekcija ‘galskih petlova’ je u Nantu deklasirala Belgiju sa 5:0 uz het-trik Mišela Platinija i po jednim golom Žirezea i Fernandeza.

VREMEPLOV: Kada u 120. minutu slaviš bez rukavica, onda ti ‘ušati’ pehar lako isklizne (VIDEO)

Samo par sati kasnije u Lionu su se sastali Danska i Jugoslavija. Rezultat identičan onom iz Nanta. ‘Petardu’ je dobila naša selekcija, a strelci su bili Arnesen dva puta, Bergrin, Elkjer i Lauridsen.

Selekcija koju je sa klupe predvodio Todor Veselinović, a na terenu Safet Sušić, Zlatko Vujović, LJubomir Radanović, Srećko Katanec… Svi oni ušli su tada u neslavnu istoriju Evropskih šampionata.


1984 (June 16) Denmark 5-Yugoslavia 0 (European… by sp1873

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

16. jun 1984, Lion
Danska – Jugoslavija 5:0 (2:0)
(Arnesen 8, 69, Bergrin 16, Elkjer 82, Lauridsen 84)

DANSKA: Kvist, Rasmusen (Sivabek), Olsen, Busk, Nilsen, Bergrin, Arnesen (Lauridsen), Bertelsen, Lerbi, Laudrup, Elkjer.

JUGOSLAVIJA: Ivković, Miljuš, N. Stojković, Zajec, Katanec (Halilović), Radanović, Gudelj, Baždarević (D. Stojković), Cvetković, Sušić, Vujović.

[/stextbox]

VREMEPLOV: Najbolnija fudbalska rana – tragedija koja je potresla svet (VIDEO)

Njima se 16 godina kasnije pridružila i generacija selektora Vujadina Boškova, kada je 25. juna 2000. godine doživela popularni ‘holandski debakl’ od čak 6:1.

Tog dana u Roterdamu briljirao je Patrik Klajvert, koji je postigao het-trik, a ‘učestvovao’ je i u autogolu Dejana Goveradice, dok je preostala dva gola dao Mark Overmars. Počasni pogodak u 90. minutu za ‘plave’ postigao je Savo Milošević.

Teških, baš teških 6:1 u četvrtfinalu šampionata Evrope koji se igrao u Holandiji i Belgiji. Bio je to, i biće najmanje do 2020. godine, poslednji EURO za našu reprezentaciju.

(Izvor: youtube / editspace)

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

25. jun 2000, Roterdam
Holandija – Jugoslavija 6:1 (2:0)
(Klajvert 24, 38, 54, Govedarica a.g. 51, Overmars 78, 90 – Milošević 90)

HOLANDIJA: Van der Sar (Vesterveld), Stam, F. de Bur, Zenden (R. de Bur), Koku, Davids, Klajvert (Makaj), Bergkamp, Overmars, Bosvelt, Njuman.

JUGOSLAVIJA: Kralj, Đukić, Jugović, Mijatović, Milošević, Stojković (D. Stanković), Mihajlović, Komljenović, Saveljić (J. Stanković), Goveradica, Drulović (Kovačević).

[/stextbox]

 

(Ne)slavnim rekorderima pridružili su se i Švedska i Bugarska, u grupnoj fazi EP u Portugalu 2004. godine, kada su ‘vikinzi’ ‘petardirali’ rivala golovima Ljungberga, Larsona dva puta, Ibrahimovića i Albaka.

Nisu tako česti dueli na velikim takmičenjima u kojima jedna ekipa bude toliko dominantna u odnosu na drugu, a eto mi smo čak dva puta doživeli da budemo deklasirani na velikoj sceni Evrope.

VREMEPLOV: Dečija igra sa Adrijanom je dovela do fenomenalnog gola Siniše Mihajlovića (FOTO) (VIDEO)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter