0
Fudbal

Detalj sa utakmice BSK - Liverpul

VREMEPLOV: Kako su Moša i Tirke srušili slavni Liverpul

Objavljeno: 22.04.16 u 00:01

Slavni Liverpul, osvajač pet titula evropskog prvaka, još davne 1936. godine (do tada četiri puta prvak Engleske) gostovao u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji i odigrao tri utakmice uz bilans – jedna pobeda i dva poraza.

Nakon ubedlivog poraza od Građanskog (5:1) u Zagrebu na stadionu Konkordije pred oko 12 hiljada gledalaca „crveni su stigli u Beograd gde su odmerili snage sa BSK-om. U sastavu Liverpula na kratkoj turneji po Evropi nastupio je i Aleksander Metju-Mat Bezbi, u istoriji fudbala najpoznatiji kao legendarni menadžer Mančester Junajteda (od 1945 do 1969. godine), čovek koji je sa ovim klubom pet puta bio šampion Engleske, dva puta osvajač FA kupa i prvak Evrope 1968. godine.

Igrači trofejne generacije Mančestera su po njemu nazvane “Bezbijeve bebe”. Šestog februara 1958. godine, nakon revanš-meča Kupa evropskih šampiona protiv Crvene zvezde u Beogradu, avion sa delegacijom Mančestera srušio se prilikom poletanja sa snegom zavejanog Minhenskog aerodroma. Tom prilikom stradalo je 23 putnika, među kojima i osmorica fudbalera Mančestera. Među preživelima je bio i menadžer “crvenih đavola” Mat Bezbi. Liverpul je u prvom meču odigranom 21. maja 1936. godine pred osam hiljada gledalaca savladao beogradski BSK rezultatom 2:0 (1:0).

Gosti su poveli već u 8. minutu preko Alfa Hensona koji je bio brži od istrčalog golmana domaćih Franje Glazera. Harold Tejlor je u 57. minutu volejem šutirao u desni ugao BSK-ovog gola. Glazer se bacio u pravu stranu, ali lopta je na svom putu očešala Predraga Radovanovića, promenila smer i završila u suprotnom uglu – 2:0 za Liverpul. Konačan rezultat nije ipak bio ogledalo dešavanja na terenu jer su domaćini, naročito preko Moše Marjanovića, imali više izglednih prilika.

FOTO: Vikipedia
FOTO: Vikipedia

Sudija Mika Popović je, za razliku od svog kolege iz Zagreba, bio objektivniji, pa su se o njemu posle meča pohvalno izrazili i gosti. Menadžer Liverpula Džordž Paterson je posle utakmice izjavio: – Iznenađeni smo sudijom … To je najbolji sudija koji nam je do sada sudio na Kontinentu …

Verujem da nimalo ne zaostaje za engleskim sudijama … Verujte da je bolji fer sudija nego pobeda … Žalim što moram da kažem, ali sudija u Zagrebu (Mikuličić, prim. aut.) stvarno nije bio objektivan … Zamislite da je posle igre skočio tri puta u vazduh i počeo da maše rukama od radosti …

Beograđani su se revanširali već 24. maja na istom mestu i slavili sa 3:2 (2:1). Domaćini su se bolje snašli na blatnjavom terenu i poučeni iskustvom iz prvog meča, ovaj puta nisu bezglavo jurišali, već su primenili igru u kojoj su do izražaja došli njihov talenat i improvizacija. Početak nije obećavao jer je Liverpul preko Hensona poveo već u drugom minutu. Uzbuđenja su se munjevitom brzinom smenjivala pred oba gola. Đorđe Vujadinović je u 12. minutu šutnuo “balon” ka golu gostiju, koji je na opšte iznenađenje završio u mreži. Tek što su Englezi krenuli sa centra, usledio je potpuni preokret.

Odbrana Liverpula je kapitulirala pred sjajnim tandemom Aleksandar Tirnanić – Blagoje Marjanović. Tirke je centrirao, na pravom mestu se našao Moša i to je 2:1. Tirke je asistirao i kod trećeg gola BSK-a u 59. minutu, a egzekutor je bio Vojin Božović. Nakon što su u 76. minutu smanjili na 3:2, Englezi kreću svom žestinom, ali nešto borbeni Beograđani, a nešto težak teren sprečavaju izjednačenje. Tekst preuzet sa portala Sportska kupusara.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter