1
Košarka

KLASA 1996: Oda jednoj generaciji – prvi deo (VIDEO)

Objavljeno: 16.04.16 u 00:08

Generacija čiji je poslednji član aktivno bavljenje košarkom završio uz 60 poena ostala je bez predstavnika.

Prvo sam želeo da tekst posvetim Kobiju Brajantu, ali šta već o njemu nije rečeno? A sumnjam da bi vas preterano zanimale priče o tome kako je „Crna mamba“ bio jedan od košarkaša koji su obeležili odrastanje klinca iz Beograda. A i takvih priča je bilo previše da bi postojala neka suštinska potreba za prepričavanjem uz poneku izmenu aktera. Ono što malo ko zna jeste da je generacija draftovana 1996. godine u NBA dovela neke od momaka koje smo svi mi obožavali da gledamo:

Alen Ajverson

Prvi pik na draftu bio je Alen Ajverson. Izabran od strane Filadelfije, u dresu Siksersa proveo je punu deceniju. I, ako je neki igrač parirao Brajantu po načinu na koji je uticao na igru, bio je to Ajverson. Čak ga je Brajant nebrojeno puta izdvojio uz Džordana kao igrača protiv kog je bilo najteže igrati.

Spada među najbolje plejmejkere u istoriji lige, iako je utisak da nije postigao ni delić onoga što je mogao. A postigao nije malo – bio je MVP lige 2001, ima 11 nastupa na Ol star meču (dva puta bio MVP), ruki godine (1997), četiri puta vodeći strelac lige, tri puta vodeći „kradljivac“… Ipak, titulu nije osvojio ni sa Siksersima, a ni u dresu Denvera, Detroita, Memfisa. Ajverson je ujedno i najveće ime koje je zaigralo za neki evropski klub, no epizoda u Bešiktašu bila je za zaborav.

(Youtube/pennyccw)

HIT DANA: Dođavola, Kobi, rekao sam 50, ne 60… (FOTO) (VIDEO)

Markus Kambi

Kao drugi pik na draftu, Kambi je postao rastuća zvezda Toronta i jedan od centara kojima je predviđana sjajna karijera. Ipak, iako je bio izabran u najbolji tim rukija, nakon prve sezone ostao je utisak da nije opravdao ono što se od njega očekivalo, pa je več 1998. trejdovan u Njujork. Pored Toronta i Njujorka igrao je za Denver (tri sezone su Ajverson i Kembi zajedno nosili dres Nagetsa), LA Kliperse, Portland i Hjuston. 2007. godine bio je najbolji defanzivni igrač lige, a najviše je ostao upamćen po neverovatnom osećaju za blokadu.

(Youtube/LONGER01)

Šarif Abdur Rahim

Izabran od strane Vankuvera, igrao još za Atlantu, Portland i Sakramento. U Atlanti postao šesti najmlađi igrač koji je došao do brojke od 10,000 poena.

(Youtube/macattac1010)

Stefon Marberi

Ljubimac hipstera koji prate NBA, ovaj sjajni plejmejker je tehnički još uvek aktivan košarkaš, i nastupa za kineske Peking Dakse. Marberi je izabran kao četvrti pik od strane Milvoki Baksa. Nosio je još dres Nju Džersi Netsa, Finiksa, Njujorka, da bi NBA karijeru, pre odlaska u Kinu, završio jednom sezonom u Bostonu.

(Youtube/NBA)

Rej Alen

Najviše pogođenih trojki u istoriji lige. Dve titule. Deset puta učesnik ol star meča, pobednik takmičenja u šutiranju trojki… Sve ovo je postigao momak koji je kao peti pik izabran od strane Milvokija, odakle 2003. prelazi u Sijetl, pa se iz Soniksa 2007. seli u Boston, gde ulazi u istoriju. Prvo je u četvrtoj utakmici finalne serije NBA lige protiv Lejkersa sa 19 poena i devet skokova doprineo jednom od najvećih preokreta u istoriji lige, 12. juna 2008.

Naime, Lejkersi su u drugoj četvrtini imali čak 25 poena, u trećoj oko 20 poena prednosti, ali je Alen polaganjem na 16 sekundi pre kraja utakmice doneo nedostižnih pet poena razlike za 3-1 u seriji. Kasnije je, tokom šeste utakmice, izjednačio rekord u postignutim trojkama tokom finalne serije. I osvojio je prvu titulu. Druga je došla u dresu Majamija, 2013. godine.

(Youtube/Dunkman827)

DA SE NAJEŽIŠ: Kako su rivali ispratili Kobija (VIDEO)

Nastaviće se…

0
0

1 Komentara

  1. Marberi je izabran od Milvokija,Alen od Minesote pa su ih trejdovali! Kako ne napisete da je Marberi igrao za Minesotu,tu je najbolje i igrao u tandemu sa Garnetom i Gugliotom

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter