0
Fudbal

VEČITA DILEMA: Zašto je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu (VIDEO)

Objavljeno: 09.04.16 u 00:28

Šta to ovu igru čini toliko važnom?

Pre nekoliko dana, u razgovoru sa jednom pripadnicom lepšeg pola dotakli smo se teme sporta. Konkretno, zanimalo ju je zašto mnogi fudbal smatraju „najvažnijom sporednom stvari na svetu“?

U suštini, kroz čitavu ljudsku istoriju postojala je potreba za nadmetanjem. Najbolji primer bile su olimpijske igre, zbog kojih su prekidani i ratovi.

Ipak, tek krajem 19. veka svet dobija igru koja će na svim kontinetima postati glavna zabava dečaka (i nešto manje devojčica). U 20. veku fudbal je doživeo ekspanziju, da bi početkom 21. postao jedan od najprofitabilnijih biznisa na svetu.

(Youtube/Sports Tech9)

Zašto je to tako, i da li je taj profit zaslužen?

Lepota fudbala krije se u jednoj za njega unikatnoj stvari – jednostavnosti.

Naime, da biste igrali fudbal potrebna vam je praktično samo mašta uz veoma malo kreativnosti.

VREMEPLOV: Najsmešnije golmanske greške u istoriji fudbala (VIDEO)

Nemate golove? Nema veze, poslužiće dva kamena umesto stativa. Nemate ni loptu? Prazna plastična flaša, čarapa napunjena novinama i zavezana na vrhu… Nije ni bitno – važno je da se kotrlja. Upravo ta jednostavnost ga razlikuje od ostalih sportova. Za vaterpolo je potreban bazen, lopta i gol. Košarku teško možete igrati bez koša i lopte koja odskače, dok je za rukomet neophodna lopta koju možete obuhvatiti šakom.

(Youtube/FEEL MY STYLE)

A za fudbal svaka prolazi – i mala, i velika, i laka, i teška, meka, tvrda… jedino je bitno da, kada je šutnete – leti. I kotrlja se kad padne na zemlju.

Da li on, kao takav, krajnje jednostavan i za one bez „tog“ osećaja banalan, zaslužuje tolika novčana sredstva i takvu pompu?

Odgovor je – apsolutno da.

VREMEPLOV: Mit ili istina – legenda o najlepšem golu svih vremena (VIDEO)

Svako ko prati sport na malo dubljoj bazi od praćenja rezultata na kladionici susreo se bar jednom sa pričom čija je suština bila sledeće:

– Da nisam počeo da igram fudbal/košarku/američki fudbal/bejzbol, verovatno ne bih bio živ.

Razlog? Fudbal, kao najrasprostranjeniju i, već opisano, najjednostavniju igru igraju dečaci i u Srbiji, Engleskoj, sunčanoj Španiji, ali i po favelama Brazila, Meksika, te američkim getima. Mnogi od njih se ubrzo sa ulice presele u dres nekog lokalnog tima, gde neretko steknu onaj osnov timskog duha neophodan za dalje funkcionisanje u svetu u kom žive. A možda još bitnije, dobiju podstrek da probaju i naprave nešto od sebe.

(Youtube/Philippe Houdard)

Da li svako uspe? Naravno da ne, jedan je Pele, a nije svako dovoljno dobar ni da može po kvalitetu da se meri sa Adrijanom, Robinjom, Etom, Tevezom, Nejmarom, Suarezom, Kristijanom Ronaldom… Ali svako jeste dovoljno da proba, a neretko upravo ta želja za probanjem bude presudna. Ne samo za postizanjem uspeha u fudbalu, već i generalno u životu.

Iz tog razloga, sledeći put kad budete pomislili kako neki fudbaler, ili generalno sportista prima veliki novac i ima toliki uticaj na okruženje, ne zaboravite da se pri tom zapitate i koliki broj učitelja, doktora, naučnika… je do uspeha došlo upravo zahvaljujući inspiraciji koju su dobili gledajući omiljenog sportistu i želeći da, u svojoj oblasti, budu kao on.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter