1
The Best Of

FOTO: fkborac.net

VREMEPLOV: Dan kada su se Piksi i Zvezda propisno obrukali na stadionu JNA (VIDEO)

Objavljeno: 06.04.16 u 00:02

Gotovo 30 godina kasnije, ova utakmica i dalje služi kao primer koliko fudbal ume da bude pravedan.

Tog 11. maja, 1988. godine, ništa, ali apsolutno ništa bilo na strani Borca iz Banjaluke, drugoligaša u tada velikoj državi, istinsko iznenađenje i otkrovenje Kupa Jugoslavije te godine. Došli su do završnice preko Osijeka, subotičkog Spartaka, Vojvodine i Prištine, a u finalu je stajala za mnoge nepremostiva prepreka – Crvena zvezda.

Zvezda je predvođena Dikom Stojanovićem, Marovićem, Binićem, Prosinečkim, Đurovićem i, naravno, Draganom Stojkovićem, očekivala ‘lakši trening’ protiv Banjalučana pred 25.000 navijača na stadionu JNA. Crveneo se dom fudbalera Partizana od obeležja pristalica Crvene zvezde, svi su očekivali laku i ubedljivu pobedu. Da li će zaista biti tako lako?

Finale-kupa-1988-god-Crvena-Zvezda-Borac-BL_slika_O_8011829

Ne bi bilo zanimljivo da zaista tako bude. Fudbal je još jednom pokazao zašto je toliko zanimljiva igra. Crvena zvezda dosta traljavo je napadala, ali u nedostatku prave motivacije i evidentne opuštenosti, prvo poluvreme završeno je bez pogodaka.

A onda je došao trenutak odluke. U 60. minutu roviti bek Stojan Malbašić, koji i pored povrede nije hteo da propusti ovaj meč, oduzeo je loptu Dragiši Biniću i krenula je akcija Borca po desnom krilu. Amir Durgutović je centrirao u kazneni prostor Zvezde i pogodio pravo u glavu Senada Lupića koji majstorskim trzajem glavom šalje loptu iza leđa istrčalog Stevana Dike Stojanovića.

Očekivano, krenula je potpuna ofanziva ka golu Borca, a Zvezda je u tom jurišu dobila i ogromnu pomoć od – sudije Blaže Zubera iz Bačke Topole. U 81. minutu Goran Milojević je potpuno bez kontakta pao u kaznenom prostoru Banjalučana, što je odmah prokomentarisao i veliki Zvezdaš na komentatorskoj poziciji Milojko Pantić, ali je Zuber bez oklevanja pokazao na ‘belu tačku’.

Odgovornost je preuzeo Dragan Stojković. Hladnokrvno, kao da ne oseća pritisak, zaleteo se i kao na treningu šutnuo – pravo u ruke golmana Karalića!

Najgori pokušaj ‘Panjenke’ od kako je ona rođena na ‘Marakani’ 1976. godine. Mnogi su posle ovog finala smatrali da je Piksi namerno promašio, da bi vratio gostima zbog nepravedno dosuđenog jedanaesterca, ali će ipak pre biti da je fudbalska pravda sama uzela stvar u svoje ruke i ostavila Karalića ukopanog u mestu kako bi mu lopta pala pravo u ruke.

Više ništa nije moglo da pomogne Beograđanima, Borac je u Banjaluku odneo najvredniji pehar u svojoj istoriji i postao prvi osvajač Kupa Jugoslavije koji je do toga došao kao drugoligaš.

A Piksiju i ostalim igračima Zvezde je ostala bruka zbog koje ni oni, a ni navijači dugo nisu mirno spavali…

(Izvor: youtube / Iggy Speed)

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

CRVENA ZVEZDA – BORAC 0:1
(Lupić 60)

Stadion: JNA
Gledalaca: 25 000
Sudija: Blažo Zuber (Bačka Topola), pomoćnici: Goce Popov (Skoplje), Vaso Vujović (Cetinje)
Žuti kartoni: Cvetković, Milojević (Crvena zvezda), Beširević, Špica (Borac).

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Milojević, Marović, Jurić, Radovanović, Krivokapić, Binić, Prosinečki, Cvetković, Stojković, Đurović (od 71. minuta Joksimović). Trener: Velibor Vasović.

BORAC: Karalić, Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (od 74. minuta Šijaković), Matejić, Beširević, Popović, Lupić (od 88. minuta Lemić). Trener: Husnija Fazlić.

[/stextbox]

 

0
0

1 Komentara

  1. Nista cudno, ovako je kroz celu njenu istoriju ljubimica dobijala darove . nekad su oni kao ovaj put bili danajci ali u velikoj vecini to su bili trofeji i gradnja statistike za „ponos“. Secam se ovoga, borac je zasluzeno odneo pobedu i pehar, a ponekad bozija pravda stigne cisto da pokaze kako ne moze uvek glodjovstina da prodje…..

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter