2
Košarka

(FOTO: FibaManiac)

VREMEPLOV: Trojka koju i danas slave i partizanovci i zvezdaši (VIDEO)

Objavljeno: 04.04.16 u 23:05

Jedan od najlepših momenata u istoriji srpskog sporta.

Datum je bio 30. jun 1997. godine, Mesto odigravanja susreta – Olimpijska dvorana u Badaloni. Prvi put od raspada SFRJ, reprezentacija Jugoslavije susrela se sa ekipom Hrvatske. U prvom delu takmičenja, Jugoslavija je savladala Poljsku 104:76, Letoniju 108:89, dok je poraz od Italije 74:69 našem timu doneo drugo mesto grupe C, i plasman u drugu rundu – grupu F. Sistem takmičenja je bio takav da su u drugi deo prošle po tri ekipe iz svake grupe, dok je rezultat protiv poslednjeplasirane reprezentacije brisan.

Tako je Jugoslavija u drugu grupu i pred duele sa Nemačkom, Španijom i Hrvatskom ušla sa tri boda. U prvom meču, trijumf nad Nemačkom od 88:73 poslužio je kao dobra uvertira pred duel sa Hrvatima. Hrvatska je u grupi D bila drugoplasirana, iako je zabeležila tek jednu pobedu (Nemačka, 75:55), uz dva poraza – Španija (78:71) i Ukrajina (95:88).

Drugu rundu Hrvatska je otvorila porazom od Poljske 77:76, pa je meč protiv Jugoslavije bio „biti ili ne biti“.

Kako su Hrvati igrali po sistemu „toplo-hladno“ na turniru, a pri tom su na takmičenje došli bez NBA zvezda poput Rađe i Kukoča, u Jugoslaviji su svi očekivali ubedljivu pobedu, dok je u Hrvatskoj vladalo mišljenje da nemaju šta da izgube. Takav stav kao da je košarkašima Jugoslavije vezao ruke. Hrvatska je susret bolje otvorila, pa je na poluvreme otišla uz vođstvo 31:22 (tada je još uvek poluvreme trajalo 20 minuta, tek 2000. godine su uvedene četvrtine).

U drugom poluvremenu bitno drugačija slika. Ne toliko dobra odbrana Jugoslavije koliko nezaustavljiv napad, i u poslednjem minutu Đorđević i ekipa imali su poen prednosti. Hrvatska se u poslednjem napadu oslonila na igrača koji je na tom prvenstvu bio najbolji u njihovim redovima, Slavena Rimca, i njegovim košem četiri sekunde do kraja susreta povela 62:61. A onda je loptu u ruke uzeo Milenko Topić, dodao Aleksandru Đorđeviću, i usledio je momenat koji će i 19 godina kasnije važiti za jedan od najbitnijih u istoriji srpskog sporta – baš preko Rimčeve ruke, za trijumf Jugoslavije i komšijsko pakovanje kofera. Podsetite se, sigurni smo da će vam izmamiti osmeh na lice:

(Youtube/AcoZvezdas)

Do kraja turnira, redom su padale Španija (79:70), pa Litvanija u četvrtfinalu (75:60), zatim Grčka u polufinalu (88:80), da bi finale Italijani završili sa samo 49 poena. Jugoslavija je postigla 61. MVP turnira – Đorđević, uz njega u idealnoj petorci Danilović i Bodiroga. Titula kao titula, veliki uspeh, ali je pitanje da li bi bila toliko slatka da je Đorđevićev šut završio negde drugde sem – u košu.

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter