0
The Best Of

VREMEPLOV: Golman kog smo voleli zbog neverovanih parada i ‘repića’ van svog vremena (VIDEO)

Objavljeno: 28.03.16 u 00:06

Priča o fudbalskom golmanu kog je volela cela planeta i čija je svaka intervencija bila svojevrsna egzibicija.

Reč je Bernardu Paskalu Morisu Lami, čuvaru mreže rođenom 7. aprila 1963. godine u Turu. Golmanu čije su intervencije obeležile jednu eru fudbala, legendi slavnog Pari sen Žeremena.

Lama je bio jedan od onih lucidnih golmana od kog ste mogli da vidite sve, da odbrani „zicer“ koji pet golmana ne bi odbranilo, ali i da primi gol koji će nasmejati sve na stadionu, ali i kraj malih ekrana. Takođe, znao je da postigne gol, a to je uradio dva puta. Karijeru je počeo u Lilu za koji je branio 103 puta i jednom je postigao gol sa „bele tačke“. Kasnije su usledile epizode u Mecu, Brestu i Lensu, odakle je prešao u PSŽ gde će kasnije postati legenda.

Za „svece“ je branio 186 puta za pet godina. Bio je neprikosoven među stativama, a u „Gradu svetlosti“ je osvojio titulu prvaka 1994. godine, kada je proglašen i za najboljeg golmana Francuske, a osvajao je još Kup 1995. godine i Kup pobednika kupova 1996. godine. Kasnije se otisnuo u Englesku gde je branio boje Vest Hema, ali se posle samo 12 meseci vratio na Park prinčeva. Karijeru je završio 2001. godine u Renu.

(Izvor: YouTube/Philippe Fejes)

Bernard Lama se može pohvaliti osvojenom evropskom i svetskom krunom sa Francuskom. Za reprezentaciju „galskih petlova“ branio je 44. puta, a najveću ulogu imao je na EP u Engleskoj 1996. godine. Ipak, zlatnim slovima se u istoriju fudbala upisao 1998. godine kada su „trikolori“ osvojili prvo mesto na SP u domovini, ali Lama tada nije branio, bio je zamena Bartezu. Dve godine kasnije branio je boje Francuske i na EP u Holandiji i Belgiji kada je Francuska osvojila novo zlato, a on dobio šansu sa klupe.

Bernard Lama i danas je ostao upamćen po svojim neverovatnim odbranama, ali i „repiću“ po kom ga se dobro sećamo…

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter