1
Domaći fudbal

FOTO: Aleksandar Ilić

DOBRODOŠLI NA ‘KALJUGU’: Hoće li superligaši najzad zaigrati na ‘travnatom tepihu’? (FOTO)

Objavljeno: 28.03.16 u 10:53

Stanje fudbala u Srbiji odavno je poznato, ono o čemu često govorimo a malo znamo jesu tereni u našoj zemlji.

Neretko se dogodi da posle najmanje kiše mečevi na pojedinim terenima budu odloženi. Čini se da se o uređenju fudbalskih igrališta najmanje vodi računa.

Crvena zvezda jedini je klub u Srbiji koji na svom stadionu ima i drenažu i grejače. Kompletna travnata podloga zamenjena je 2008. godine, a zbog tehničkih problema na stadionu „Rajko Mitić“ grejači podloge nikada nisu priključeni, rekao je portparol kluba Miljan Milošević.

Nakon što je stari stadion Čukaričkog izgoreo u požaru 2011. godine, klub je februara naredne godine preuzeo Dragan Obradović, podloga je menjana na određenim delovima. Teren svakodnevno održavaju četvorica radnika na čelu sa profesorom Stevanom Stevančevićem, poručuju sa Banovog brda.

FOTO: Aleksandar Ilić
FOTO: Aleksandar Ilić

Teren na stadionu u Nišu poslednji put je promenjen 1999. godine. S obzirom na stanje, odnosno da je previše mek za svakodnevno treniranje, kako bi ga sačuvali za mečeve igrači Radničkog treniraju na alternativnim lokacijama. Niš nema adekvatni teren za pripremu superligaša, te su igrači često prinuđeni da treniraju u blatu, kaže kapiten niškog tima Aleksandar Jovanović.

– Nismo jedini, pola lige trenira po sličnim terenima. Ni glavni nam nije u boljem stanju. Sve to utiče i na kvalitet igre. Dok se ovaj problem ne reši, ostaje nam samo da se nadamo. Kada dođe vreme da se igra utakmica, treninzi budu uzaludni. Igračima tokom meča potreban je period adaptacije, kaže Jovanović.

FOTO: Aleksandar Ilić
FOTO: Aleksandar Ilić

Direktor Superlige Vladimir Bulatović nije krio da problemi postoje, otkrio je da će pravilnik o licenciranju od sledeće sezone biti dosta pooštren, a klubovi koji ne budu ispunjavali uslove neće moći da se takmiče u elitnom rangu.

-Stanje terena je loše, postoji nekoliko stadiona koji ne ispunjavaju osnovne uslove za održavanje i igranje mečeva Superlige. To je nažalost problem koji klubovi moraju da rešavaju unutar svojih redova, kaže Bulatović.

FOTO: Aleksandar Ilić
FOTO: Aleksandar Ilić

Najveći problem po rečima direktora lige predstavljaju tereni u Novom Pazaru, Subotici i Čačku.

– Na poslednjem izvršnom odboru, klubovima je dato do znanja da će se od juna strogo primenjivati pravilnik o licenciranju klubova. Članovima Superlige će biti naloženo da saniraju terene i dovedu ih adekvatno stanje. Ko to ne bude uradio neće moći da igra Superligu i Prvu ligu Srbije, jasan je Vladimir Bulatović.

Pripremio: Aleksandar Ilić

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter