0
Fudbal

VREMEPLOV: Čovek koji je sinonim za fudbalsku magiju i neispunjena očekivanja (VIDEO)

Objavljeno: 27.03.16 u 21:47

Još jedan u nizu zaboravljenih velikana fudbalske igre.

Pre tačno 40 godina, 17. marta 1976, da budemo precizniji, u Montevideu u Urugvaju rođen je dečak koji će, zbog izgleda koji vuče na to podneblje, u svetu postati poznat od nadimkom „El Čino“ – „Kinez“.

Karijeru je započeo u timu iz Montevidea poznatog imena – Danubio (osnovan 1932. godine od strane braće Lazarov, rođenih Bugara koji su odrasli u Urugvaju, klub je dobio ime po Dunavu).

Sa nepunih 17 godina, Rekoba je debitovao za prvi tim Danubija, i momentalno skrenuo pažnju na sebe i svoju levicu. Odigrao je 34 meča, postigao 11 golova i kao nagrada, usledio je poziv velikog Nacionala.

(Youtube/el Tank)

Nakon prelaska u Nacional 1996. godine, te još boljeg učinka – 33 meča, 17 golova, usledio je poziv velikog Intera iz Milana.

(Youtube/Franco Dotta)

A u Interu, početak iz bajke…

„Nero-azuri“ su igrali protiv Breše, kada je, na dvadesetak minuta pre kraja meča, trener Luiđi Simoni izveo iz igre Ganca i uveo Rekobu.

U sledećem napadu, Breša je povela golom Hubnera. I izgledalo je da će Inter izgubiti, kada je Rekobina levica odlučila da je vreme za magiju. Dva prelepa gola za utisak koji je Ronalda bacio u zapećak.

(Youtube/SerieAclassics)

Ipak, Rekoba je narednu sezonu proveo u Veneciji, za koju je, na 19 mečeva, postigao 11 golova uz devet asistencija i povratak u tim Intera na velika vrata.

Onda je usledio pad – prvo suspenzija zbog lažnih papira, zatim povrede kolena, ramena i članka, tek sporadično pokazivanje kvaliteta, pa je Rekoba stekao status nekoga ko, iako je imao karijeru za ponos, ipak nije ostvario ni delić onoga što je mogao. Nakon odlaska iz Intera, igrao je za Torino, grčki Panionios, da bi poslednje godine u karijeri proveo u Urugvaju, igrajući sezonu u Danubiju, a zatim sa Nacionalom osvojivši dve titule prvaka Urugvaja.

Što se Evrope tiče, stao je na dve titule sa Interom, osvojenim Kupom UEFA 1997-98, dva kupa Italije, dva Superkupa Italije.

Iako je tokom karijere odigrao preko 500 zvaničnih mečeva što za klubove, što u dresu reprezentacije, i pri tom postigao oko 150 golova, ostaje utisak da je Rekoba mogao postići mnogo više.

Ovako, ostaje nam da se s vremena na vreme setimo „Kineza“ koji je posedovao magiju u levoj nozi. Nedovoljnu za legendu, ali sasvim dovoljnu za nezaborav.

(Youtube/UchihaSpanishh)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter