0
Vremeplov

VREMEPLOV: Los Anđeles 1984. – “žetva” medalja Jugoslovena (VIDEO)

Objavljeno: 25.03.16 u 22:30

Olimpijske igre za svakog sportistu predstavljaju vrhunac karijere ili odskočnu dasku za predstojeće uspehe. Pregršt medalja je Jugolslavija osvojila na letnjim olimpijskim igrama, ali su svakako “najplodnije” bile one 1984. godine

Na 23. Olipmijskim igrama, koje su održane od 28. jula do 12. avgusta, Jugoslaviju je predstavljalo 140 sportista u 16 sportova. Osvojeno je 18 odličja, pa je Jugoslavija tada zazela 9. mesto na listi osvajača medalja. Na svečanom otvaranju zastavu je nosio košarkaš Dražen Delipagić.

(izvor: youtube)

Sedam zlatnih medalja osvojili su vaterpolisti, rukometaši, rukometašice, rvač slobdnim stilom Šaban Trstena, rvač grčko-rimskim stilom Vlada Lisjak, posada kanua Matija Lubek i Mirko Nišović, kao i bokser Anton Josipović.

Srebrne medalje, njih četiri, osvojili su rvač grčko-rimskim stilom Refik Memišević, kajakaš Milan Janić, kanuisti Matija Lubek i Mirko Nišović u disviplini C-2 i bokser Redžep Redžepovski.

Bronzane medalje pripale su košarkašima, fudbalerima, rvaču slobodnim stilom Šabanu Seidi, rvaču grčko-rimskim stilom Jožefu Tartei, veslačima Miloradu Stanulovu i Zoranu Pančiću u disciplini dubl skul i bokserima Mirku Puzoviću i Azizu Salihu.

Sabrina Goleš je osvojila srebrnu medalju u tenisu ali na Olimpisjkim igrama u Los Anđelesu to je bio samo demonstarativni sport, tako da se taj trofej na računa u olimpijskoj statistici.

Rukometaši su se sa velikom lakoćom prošetali do zlatne medalje ido finale su imali samo jedan nerešen meč i to prvi na turniru protiv Islanda, rezulat je bio 22:22. U finalnim meču savladana je Nemačka sa 18:17. Članovi te reprezentacije bili su, između ostalih, Veselin Vuković, Veselin Vojović, Zalatan Arnautović i Mile Isaković. Ovo je bila druga i psolednja zlatna medalja za rukometaše.

(izvor: youtube)

Vaterpolisti su i tada harali svetom i Evropom. Turnir je bio koncepiran tako da su se igrale kvalifikaciona i finalna grupa. U kvalifikacionoj Jugoslavija je bila prva sa tri pobede, dok su u finalnoj grupi u poslednjem meču odigrali nerešeno sa domaćinom igara – 5:5, ali su se na osnovu predhodnih rezultata u grupi našli na pobedničkom postolju. Tada su jugoslovensku reprezentaciju predstavljali Goran Sukno, Tomislav Paškvali, Igor Milanović, Andrija Popović…

(izvor: youtube)

Poput muških kolega i rukometašice su se “prošetale” do zlata. Sa skorom od svih pet pobeda na turniru koji je imao samo jednu grupu od šest reprezentacija. Rukometašice su se našle ispred Južne Koreje i Kine. Članica te reprezentacija bila je i sadašnja selektorka Srbije – Dragica Đurić.

Košarkaši su, predvođeni braćom Draženom i Aleksandrom Petrović i Draženom Delipagićem, došli do bronzane medalje posle pobede and Kanadom od 88:82, u meču za treće mesto.

Fudbaler su se, takođe, okitili bronzom. Tomislav Ivković, Srećko Katanec, Ljubomir Radanović, Mitar Mrkela, Ivan Pudar i ostali, do trećeg mesta su došli pobedom na Italijom od 2:1

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter