0
Košarka

VREMEPLOV: Dan kada je Srbija srušila svetskog šampiona (VIDEO)

Objavljeno: 25.03.16 u 23:45

Svetsko prventsvo u košarci 2010. godine koje je održano u Turskoj svakao je ljubiteljima košarke u Srbiji ostalo u sećanju po sudijskoj “krađi” u polufinalu protiv domaćina, ali pre tog meča izabranici Dušana Ivkovića napravili su još jedan rezultat za pamćenje.

U osmini finala u neizvesnoj završnici pobeđena je, sa pola koša razlike, reprezentacija Hrvatske sa 73:72. Sledeći meč na prventsvu bio je duel protiv, tada, aktuelnih prvaka sveta, reprezentacije Španije.

Orlovi” su odlično otvorili meč, a posebno se istakao Novica Veličković koji je u prvom period meča postigao tri trojke. Ključna stvar koja je odlučia pobednika bila je dobro pripremljena odbrana naših momaka.

Kod Španaca Huan Karlos Navaro odigrao je jedan od najboljih mečeva u karijeri, ali to nije bilo dovoljno za trijumf. Pored Veličkovića , koji je utakmicu završio sa 17 poena, raspoloženi su bili Nemanja Bjelica  i Marko Kešelj. Sa druge strane Navaro je ubacio 27, a Garbahosa je dodao 18 poena.

U prvom poluvremena Srbija je dikrtirala tempo, tako da su “orlovi” na odmor otišli sa prednošću od osam poena – 49:41.

Početak treće deonice nije bio dobar za Ivkovićeve izabranike, Španije je napravila odličnu seriju od 8:0 I tako stigla do izjednačenja. Un rednom napadu “furija” prelazi u vođstvo. Do kraja trećeg perioda viđena je rezultatska klackalica prouzrokovana nepovezanom igrom na obe strane, ali je Srbija na kraju uspela da ponovo dođe do prednosti i sa rezultatom 67:64 uđe u poslednju četvrtinu.

Na sceni je stupio Duško Savanović, koji je postizao koševa sa svih pozicija. Četiri minuta pre kraja meča Savanović trojkom dovodi Srbiju na velikih plis osam 86:78.

Međutim, Španci preko Marka Gasola u neizvesnoj zavržnici dolaze do izjednačenja 89:89, a Srbiji je ostalo samo 25 sekundi da dođe do pobede.

Loptu uzima Miloš Teodosić i planirano troši vreme i onda na 3,1 sekundu pre kraja, Teodosić je pogodio neverovatnu trojku sa osam metara preko Garbahose i uveo “orlove” u polufinale.

(izvor: youtube)

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

SP u košarci 2010, Turska, četvrtfinale

Srbija – Španija 92:89 (27–23, 22–18, 18–23, 25–25)
Hala: Sinan Erdem, Istanbul
Gledalaca 15000

Srbija: Teodosić 12, Tepić 2, Rašić, Paunić, Bjelica 14, Marković, Savanović 15, Kešelj 17, Krstić 13, Perović 2, Veličković 17, Mačvan.
Selektor: Dušan Ivković

Španija: San Emeterio, Fernandes 15, Rubio 3, Navaro 27, Lopes, Rejes 3, Klaver, Vaskes 4, Ljulj 4, Gasol 13, Mumbru 3, Garbahosa 18
Selektor: Havijer Imbroda

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter