0
Fudbal

VREMEPLOV: Smrt fudbalskog džentlmena kao podsetnik da fudbal za neke nije samo igra (VIDEO)

Objavljeno: 23.03.16 u 21:30

Sportska tragedija koja je svakog normalnog čoveka naterala da se zapita da li su stvari otišle predaleko.

U toku je bio 35. minut utakmice između reprezentacija SAD i Kolumbije, kada je Džon Harks, reprezentativac SAD i tadašnji fudbaler Derbi Kauntija, sa ivice šesnaesterca uputio pas po zemlji prema napadaču Erniju Stjuartu. U želji da spreči više nego izvestan pogodak, štoper Kolumbije Andres Eskobar uklizao je, zakačio loptu i poslao je tamo gde je najmanje želeo – u mrežu svoje ekipe.

(Youtube/nenamtil1)

Do kraja meča, Amerika je postigla još jedan gol preko Sjuarta u 52. minutu, dok su Kolumbijci preko Valensije u 90. minutu tek malo ublažili saznanje da će ovaj meč odigran 22. juna u Pasadeni ujedno označiti i kraj njihovih nada o plasmanu u dalji tok takmičenja – u prvom meču su poraženi od Rumunije 3:1, pa je pobeda u poslednjem kolu nad Švajcarskom od 2:0 bila tek utešno saznanje.

Ipak, taj 35. minut meča sa Amerikom izazvao je tragediju koja je i dan danas ostala upisana kao jedna od najvećih u istoriji fudbala.

Nakon što je šampionat završen za njegov tim, Eskobar je napisao kolumnu za „El Tiempo„, uključivši sledeće reči:

– Uveravam vas da se ništa čudno nije desilo u našoj grupi, jednostavno smo odigrali loše. Vidimo se uskoro jer život se ne završava ovde.

Pošto je šampionat sveta igran u SAD, a Eskobar je imao rodbinu u Las Vegasu, razmišljao je da li da im ode u posetu. Ipak, odlučio je da se vrati u rodnu zemlju.

Po povratku u zemlju, 1. jula Eskobar je pozvao nekoliko prijatelja, i otišli su zajedno u bar, odakle su provod nastavili u noćnom klubu „El Indio“. Oko tri sata nakon ponoći naseljem El Poblado kolumbijskog grada Medelina odjeknuli su pucnji, praćeni uzvicima „Gol!“. Četrdeset pet minuta kasnije, Andres Eskobar umro je u bolnici, nakon što je pogođen sa šest metaka.

Naredne večeri uhapšen je Umberto Kastro Munjoz, telohranitelj jednog kolumbijskog narko kartela, pod sumnjom da je ubio Eskobara.
Munjoz, ujedno i vozač Sebastijana Galjona, priznao je ubistvo, zbog čega je osuđen na 45 godina. Odležao je 11, i pušten je iz zatvora 2005.

Pozadina nikada nije otkrivena, ali se veruje da je Eskobar označen kao glavni krivac za velike novčane gubitke kolumbijskih mafijaša, koji su se kladili na uspeh reprezentacije Kolumbije na prvenstvu sveta. Takođe, paradoksalno zvuči, ali ovom slučaju u dobroj meri je kumovala smrt drugog Eskobara, Pabla, takozvanog „Kralja kokaina“, i najmoćnijeg čoveka kolumbijskog podzemlja. Eskobar je bio poznat kao veliki navijač reprezentacije svoje zemlje, i teško je verovati da bi iko iz podzemlja smeo da učini nešto loše bilo kom igraču nacionalnog tima. Ipak, Pablo Eskobar ubijen je od strane policije 2. decembra 1993.

Dve decenije kasnije, Harks je rekao da ga Eskobarova smrt još uvek progoni.

– Ni sad ne mogu da zaspim kako treba. Jednostavno, ni u najgorim snovima nisam mogao pretpostaviti da ću doprineti nečemu kao što je smrt drugog fudbalera, izjavio je Harks.

(Youtube/Sports Daily)

O popularnosti defanzivca Atletiko Nasionala koji je u trenutku smrti imao 27 godina dovoljno govori činjenica da je sahrani prisustvovalo 120.000 ljudi.

(Youtube/AP Archive)

Priču o smrti dva Eskobara obradio je sportski kanal „ESPN“ u okviru svog serijala „30 za 30“.

DocumentaryTrailers

A nama ostaje da ne dopustimo da sećanje na fudbalskog džentlmena, kako su Eskobara zvali zbog lavovskog srca i neverovatne ljubavi prema sportu u celini, izbledi.

Kako?

Kroz ljubav prema fudbalu. To nam je ostavio u nasleđe.

I toliko mu bar možemo vratiti.

(Youtube/Nishad Prinja)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter