0
Ostali sportovi

FOTO: VSS

VESLANJE: Vasić i Beđik u srpskom dvojcu bez kormilara u Riju

Objavljeno: 23.03.16 u 17:55

U petak, subotu i nedelju, 18, 19. i 20. marta 2016, na Sveskom jezeru održana Izborna regata na kojoj je rešena jedna od najvećih dilema – ko će veslati u dvojcu bez kormilara na Olimpijskim igrama u Riju, za sada jedinom srpskom čamcu koji se kvalifikovao za najveću svetsku smotru sporta u 2016.

Već nakon prve zvanične Izborne regate u 2016. rešena je dilema koji veslači će nastupiti u dvojcu bez kormilara na Olimpijskim igrama u Riju, jedinom srpskom čamcu koji za sada ima “vizu” za najveći sportski svetski događaj u 2016.

Miloš Vasić i Nenad Beđik, prošlogodišnji osvajači bronzanih medalja na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju, Svetskom kupu u Lucernu i Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibele izborili su mesto u ovoj olimpijskoj posadi u konkurenciji srpskih dvojaca, kao što su, uostalom, i lane na šampionatu u Francuskoj izvadili kartu za ovaj čamac za Rijo.

Svaka nedoumica je otklonjena prvog dana Izborne regate, koja je održana 18, 19. i 20. marta na Savskom jezeru. Vasić i Beđik su trijumfovali s vremenom 6:34,32 ispred evropskih prvaka iz 2014. Dušana Bogičevića i Veselina Savića koji su s gotovo 13 sekundi zaostatka (6:47:68) kroz cilj prošli kao drugi. S obzirom na veliku prednost druga trka, koja je planirana za subotu, nije ni održana.

– Ovo je bila četvrta uzastopna pobeda Vasića i Beđika u konkurenciji srpskih dvojaca bez kormilara čime su i definitivno potvrdili svoje mesto u ovom čamcu za Olimpijske igre u Riju. Rezultatima u proteklom periodu, kao i na samoj Izbornoj regati pokazali su da su na odličnom putu ka ostarenju ovogodišnjeg visokog cilja – olimpijske medalje.

– Odlično i motivisano rade, do tančina ispunjavaju sve zahteve treninga i krupnim koracima grabe napred. U narednom periodu treniraćemo u Beogradu, a pre Igara u Riju učestvovaćemo na Evropskom prvenstvu za seniore od 6. do 8. maja u Brandenburgu, dok ćemo poslednu proveru za Olimpijske igre imati na Svetskom kupu u Poznanju od 17. do 19. juna – kazao je trener ovog čamca i član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

Pored takmičenja dvojaca bez kormilara prvog dana Izborne regate od seniora na stazi su se našli i skifovi kao i ženski dvojci bez kormilara. Drugog dana veslali su jedino žesnki dvojci bez kormilara, dok su se trećeg takmičili četverci i dubl skul.

– Odmah posle dvojca Miloš Vasić, Nenad Beđik po vrednosti rezultata na Izbornoj regati bio je Marko Marjanović u skifu i on sa Andrijom Šljukićem u dubl skulu. Njih dvojca su s vremenom 6:28,92 obezbedili svoje mesto u dubl skulu za Olimpijsku kvalifikacionu regatu u Lucernu od 22. do 24. maja, dokazavši da imaju kvalitet da na njoj izbore “vizu” za Rio. U kvalifikacionoj trci ženskih dvojaca Iva Obradović i Ljiljana Jošić pobedile su Ivanu Filipović i Jovanu Arsić s razlikom od nešto manje od dve i po sekunde. Dan kasnije u finalnom okršaju na polovini trke Jošićeva je doživela rupturu mišića tako da ona i Obradovićeva nisu završile trku.

– Stoga trenuto je u konačnom skoru 1:0 za Filipovićevu i Arsićevu. Sve u svemu videli smo da imamo dva dobra ženska dvojca, a njihova nova bitka za Lucern biće Svetski kup u Varezeu od 15. do 17. aprila na kojem će učestvovati i dubl skul Marjanović, Šljukić. Ukoliko i tada Filipovićeva i Arsićeva budu bolje one putuju na Olimpijske kvalifikacije u Lucern. U suprotnom, tj. u slučaju da Obradovićeva i Jošićeva budu bolje u Varezeu, sedam dana posle Svetskog kupa održali bismo i treću, odlučujuću, trku ženskih dvojaca – istakao je Ilić.

Po njegovim rečima za sastav ostalih čamaca boriće se svi preostali kandidati.

– Na žalost, zbog bolesti Izbornu regatu su propustili Radoje Đerić, koji je sredinom januara postigao rakordan rezultat na ergometru na 6 km, Aleksandar Filipović, kao i Igor Lucić koji nije veslao u skifu, a nastupio je samo trećeg dana u kombinovanom četvercu sa Aleksandrom Beđikom, Nikolom Stojićem i Jovanom Popovićem.

– Njih trojica, kao i svi ostali reprezentativci nastaviće da treniraju i da se bore za sastav četverac bez kormilara za Svetski kup u Varezeu. Isto važi i za četverac bez kormilara za lake veslače koji je na Izbornoj regati nastupio u sastavu Filip Rudaković, Marko Jošić, Nikola Cvijetić, Miloš Stanojević – rekao je Ilić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter