2
Košarka

VREMEPLOV: Kako je Divac predvodio Partizan do trećeg evropskog trofeja (VIDEO)

Objavljeno: 20.03.16 u 23:55

Pored titule evropskog prvaka koju je Košarkaški klub Partizan osvojio 1992. godine posle čuvene utakmice u Istanbulu protiv Huventuda, crno-beli su osvojili još tri evropska pehara.

Kup Radivoja Koraća, koji je trenutno nacionalno takmičenje i koji je klub iz Humske osvojio 10 puta, svojevremeno je bio evropsko nadmetanje, a crno-beli su ga osvajali tri puta. Dva puta uzastopno 1978. i 1979. godine, kao i u sezoni 1988/89 što je bila svojevrsna uvertira za evropsku krunu koja je osvojena tri godine kasnije.

Godinu dana ranije ta ista generacija je predvođena Duškom Vujoševićem poražena u polufinalu Fajnal-fora u tadašnjeg Kupa evropskih šampiona, odigranog u belgijskom Ganu, od Barselone sa 87:82, a domaći šampionat osvojila je tada neprikosnovena Jugoplastika.

U narednoj sezoni crno-belima je preostalo da učestvuju u „utešnom“ Kupu Radivoja Koraća, a talentovanu ekipu koju su predvodili Aleksandar Đorđević, Žarko Paspalj i Vlade Divac priključio se i Predrag Danilović koji je po dolasku iz sarajevske Bosne pauzirao godinnu dana kako bi dobio pravo da zaigra za Partizan.

Pored spoemnutih igrača tu su bili još i Ivo Nakić, Miroslav Pecarski, kao i nešto iskusniji Milenko Savović, Goran Grbović i Željko Obradović koji će kasnije uz pomoć Aleksandra Nikolića dovesi crno-bele do evropskog trona.

Poraz od Kantua u prvom finalnom meču Kupa Radivoja Koraća od čak 13 poena razlike (89:76) nije obećavao mnogo, ali su na krilima publike koja je do kraja napunila Halu sportova na Novom Beiogradu u revanšu Italijani bili deklasirani sa čak 101:82.


(Izvor: Youtube/krkipfc)

Junaci trijumfa beogradskog kluba bili su Vlade Divac koji je u oba meča postigao 58 poena, zatim Aleksandar Đorđević sa 41 i Žarko Paspalj koji je ubacio 35 poena u dva finalna meča. Do utakmica za trofej Partizan je izbacio Levski, Divareze, Asubel, Estudijantes i Zadar.

Te godine gotovo svi važniji evropski trofeji završili su u Jugoslaviji pošto je splitska Jugoplastika osvojila Kup evropskih šampiona, Jedinstvo iz Tuzle predvođeno čuvenom Razijom Mujanović bilo je najbolje u konkurenciji dama, a muška seniorska reprezentacija je osvojila Evropsko prvenstvu u Zagrebu pobeđujući gotovo sve rivale sa preko 20 poena razlike (izuzimajući Italiju u polufinalu).

0
0

2 Komentara

  1. Vlade Divac !!! Yugoplastika je bila jaka kao zemlja, odlican tim koji je bio na okupu nekoliko godina, dok je KKP imao promena (jedni odu, a drugi dodju) i da se Divac nije povredio bezeci iz karantina, lagano bi bili prvaci, posto smo ih u prethodnoj utakmici finala otkinuli sa preko 20 razlike, a protiv Radje, Savica i Sobina, Divac je bio NENADOKNADIV GUBITAK da bi se u finalu oni pobedili. Ali, da je u odredjenom momentu Aleksandar Djordjevic, Zeljko Obradovic, P. Danilovic, Z. Paspalj, I. Nakic, Pecarski, Grbovic, Savovic..bili na okupu nekoliko godina, kao sto je Yugoplastika bila, ko zna koliko bi titula TEK OSVOJILI !!! Iovako smo BESMRTNI, najuspesniji KK SVIH VREMENA, HVALA TI MOJ Partizane na DECENIJAMA i DECENIJAMA VELIKE RADOSTI !!!! Volim Partizan-Mit ili cudo-jedini ponos i najveci brend Srbije !!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter