2
Evropske lige

VREMEPLOV: Fudbalski bog kog su svi zaboravili (VIDEO)

Objavljeno: 18.03.16 u 22:25

Jači od povrede, veći od izazova, sinonim za ljubav prema fudbalu – Henrik Larson.

Kada od nekoga tražite da nabroji najbolje napadače u poslednjih dvadesetak godina, broj onih koji će se setiti jednog Šveđanina koji je postao legenda tek nekog tamo Seltika iz Škotske je… pa, biću blag – ne preterano veliki.

Razlog se sigurno ne krije u njegovom nedostatku znanja – daleko od toga, bio je jedan od najboljih napadača na svetu u tom trenutku:

(Youtube/FootoZ)

Rođen je 20. septembra 1970. godine u Helsinborgu u Švedskoj, i karijeru je započeo u timu Hogaborgsa. Nakon toga, put ga je, preko Helsinborga, Fejenorda, doveo do mesta na kom će za sedam godina steći takav renome da je 2002. godine od strane navijača Seltika bio jedini igrač van Škotske koji se našao među najboljih 11 svih vremena tima iz Glazgova.

(Youtube/Mora vcik)

Tokom boravka na Seltik parku, doživeo je povredu koja je pretila da ga zauvek odvoji od terena. Naime, u porazu od Liona 1:0 u grupmoj fazi Lige šampiona 22. oktobra 1999, Larson je doživeo dvostruki prelom noge nakon duela sa Seržom Blanom. Van terena je proveo osam meseci.

(Youtube/Guran Singh)

Vratio se još jači, i do 2004. je zacementirao status legende – 315 mečeva, 242 gola, i prvo mesto na listi najboljih strelaca u istoriji škotske lige sa 158 golova (pretekao ga je 2009. Kris Bojd). Nakon toga, usledio je odlazak u Barselonu. Tamo je za dve godine odigrao 40 mečeva, postigao 13 golova, ali i bio ključni šraf u Barseloninoj pobedi nad Arsenalom u finalu Lige šampiona 2006. godine, asistiravši Etou i Beletiju za svoj prvi i jedini trofej najvećeg klupskog takmičenja u Evropi.

(Youtube/FC Barcelona)

Kakav utisak je ostavio na tom meču, dovoljno govori i činjenica da Tijeri Anri nije mogao a da se ne zapita zašto svi pričaju o Ronaldinju, Etou, kad Barselona titulu ne bi videla da sjajni Šveđanin nije pokazao da je ipak zasebna klasa?

Nakon odlaska iz Barselone, Larson je igrao za Helsinborg, pa tri meseca kao pozajmljen igrač u Mančester Junajtedu na samom zalasku karijere. I želeo je Junajted da produži ugovor sa Larsonom, ali Larson nije na to ni pomišljao – obećanje dato Helsinborgu i porodici bilo je previše teško da bi ga zaboravio. Vratio se u Helsinborg, karijeru je završio tiho i otišao u legendu, ostavivši sve ljubitelje fudbala, one prave i iskrene, da se pitaju – da li će se ponovo pojaviti neko ovakav?

(Youtube/TazzzProductions)

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter