0
Ostali sportovi

JOŠ JEDAN DOPING SKANDAL: Ruska šampionka u plivanju suspendovana

Objavljeno: 17.03.16 u 13:43

Svetska šampionka u plivanju, Ruskinja Julija Jefimova, suspendovana je danas zbog sumnji da je prekršila anti-doping pravila.

Specijalista za prsno plivanje Jefimova, koja je osvojila četiri svetske titule i olimpijsku bronzu, poslednja je u nizu ruskih sportista koji su se našli u središtu doping skandala u poslednje dve godine.

Ruski plivački savez naveo je u saopštenju da je dobio dokumenta od Svetske plivačke federacije (FINA) u kojima se navodi da je Jefimova suspendovana „zbog mogućeg kršenja anti-doping pravila“.

U saopštenju se ne navodi šta je navodno uzimala 23-godišnja plivačica, ali ruski mediji spekulišu da je ona bila pozitivna na meldonijum, supstancu zbog koje je na doping testu pala i teniserka Marija Šarapova.

Ako je proglase krivom, Jefimova će se suočiti s dugom kaznom, pošto bi to bio njen drugi doping prekršaj.

Do sada je 100 sportista bilo pozitivno na meldonijum, otkako je ta supstanca 1. januara stavljena na listu zabranjenih proizvoda.

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrdjeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

Ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je juče ruske sportske zvaničnike da su pogrešno procenili „hitnost situacije“ i nisu na vreme upozorili sportiste na zabranu meldonijuma.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter