0
Ostali sportovi

FOTO: STARSPORT

ATLETIKA: Ivana Španović u Portlandu

Objavljeno: 16.03.16 u 13:03

Glavni događaj ove zimske atletske sezone je planetarno prvenstvo koje će se održati u Portlandu.

Boje Srbije na ovom šampionatu braniće Ivana Španović, koja je na prethodnom šampionatu 2014. godine osvojila bronzano odličje. Nacionalna rekorderka u skoku udalj trenutno je sa njenim najboljim rezultatom sezone od 6.85 metara, četvrta na svetu. Svetsko prvenstvo u dvorani održaće se u Konferencijskom centru Oregona koji može da primi 7000 ljudi koliko se i očekuje po broju rasprodatih karata. Ukupno 500 atletičara iz 148 zemalja sveta boriće se i nadmetati od 17. do 20.marta u SAD.

Ovo prvenstvo obeležiće nekoliko promena pre svega u samim pravilima takmičenja, pa do same prezentacije najboljih atletičara sveta, a sve sa ciljem da se na što bolji, lepši i interesantniji način prikaže kraljica sportova. Samo neke od inovacija na koje se svetska atletska asocijacija odlučila u Portlandu odnose se na sistem kvalifikacija kao i sam tok takmičenja pre svega u tehničkim disciplinama kao što su skok udalj, troskok, bacanje kugle, skok uvis i skok s motkom. Pre svega novina je to da su se organizatori opredelili za pozivni sistem koji čini kombinacija ispunjenih normi i maksimalnog broja takmičarki koji je sveden na šesnaest, što znači da je upravo toliko pozivnica poslato na adrese najboljih daljašica na svetu.

Dalje, umesto do sada dobro poznatog sistema kvalifikacija i finala, šesnaest najboljih takmičarki nadmetaće se direktno u finalu gde će svaka takmičarka imati prava na tri skoka. „Kartu“ za četvrtu i petu seriju imaće osam najboljih, dok će sva pažnja u šestoj seriji biti usmerena na nadmetanje najbolje četiri daljašice.

Na dan polaska u Ameriku, trener srpske reprezentativke Goran Obradović izneo je svoje mišljenje povodom novih pravila kao i to kako se najuspešniji srpski atletski tandem spremao za ovo posebno izdanje svetskog šampionata:

– Jasno je da su IAAF i organizatori u Portlandu želeli maksimalnu pažnju da posvete najboljim atletičarima koji se u tom trenutku nalaze na borilištima, ali odluka da nastupa šesnaest takmičara u finalu znači i veliku pauzu između prve tri serije, oko 20-tak minuta i teško da možemo očekivati vrhunska ostvarenja u nastavku takmičenja. Na ovaj način se takođe favorizuju daljašice čiji treneri nisu u stanju da podese formu za kvalifikacije i finale. Mislim da na novom konceptu treba još dosta raditi, ali videćemo kako će se snaći devojke na zaletištu. Što se tiče Ivane, odlično smo radili, a sa novim pravilima ide i nova taktika. Cilj je da u prve tri serije skoči bar približno koliko vredi u ovom trenutku, a za koji će plasman to biti dovoljno to ne zavisi samo od nas.

Ivana Španović na zaletište će izaći 19.marta u 2.55h po našem vremenu. Direktan prenos moćićete da pratite na RTS-u. Ono što je još zanimljivo kod ovog takmičenja to je da dodela medalja neće biti u dvorani, već će se održati na platou ispred. Tu se tokom cele godine organizuju razni događaji, tako da se očekuje veliki broj ljudi.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter