0
Košarka

FOTO: KSS

GUROVIĆ: Manhajm je samo uvertira za Evropsko prvenstvo

Objavljeno: 14.03.16 u 21:48

Danas je u “Kući košarke“ održana konferencija za medije čija je tema bila okupljanje, početak priprema i učešće muške reprezentacije do 18 godina na prestižnom turniru „Albert Švajcer“ u Manhajmu (26. mart – 3. april), koji predstavlja nezvanično svetsko prvenstvo za juniore.

Naši juniori se okupljaju sutra i odmah putuju na pripreme u Vrnjačku Banju, a za Nemačku kreću posle deset dana, 25. marta.

Na ovu temu, prvi je govorio potpredsednik KSS za mušku košarku Igor Rakočević.

– Naši juniori putuju u Manhajm, na nezvanično prvenstvo sveta, gde će učestvovati najbolje ekipe u tom uzrastu. Naša grupa sa Turskom, Australijom, Japanom, Nemačkom i Argentinom je izuzetno jaka. To je prva i najbitnija provera za ovu generaciju. Želimo da predstavimo našeg selektora, proslavljenog bivšeg košarkaškog asa Milana Gurovića, koji je imao odlične rezultate na klupi FMP, veliko iskustvo sa reprezentacijom, osvojene zlatne medalje na evropskom i svetskom prvenstvu i sigurno zna dobro tu materiju i psihologiju igrača, posebno na internacionalnim takmičenjima. Očekujemo dosta od njega, pomogli smo mu u velikoj meri organizacijom edukativnih treninga svuda po Srbiji. Cilj te akcije je bio da mu se prezentuje što više igrača i da se napravi prvi filter i selekcija tih igrača.

Na spisku je i četiri juniora koji igraju u inostranstvu, kao i po jedan iz Republike Srpske i BiH.

– Velika nam je čast i zadovoljstvo da kažemo da smo napravili fantastičan kontakt sa ljudima iz Republike Srpske i da će Nemanja Nikolić biti u sastavu za „Albert Švajcer“ turnir u Manhajmu i kanditat Evropsko prvenstvo. Čak i za kadetsku reprezentaciju imamo dvojicu igrača iz Republike Srpske koji će biti u timu – Sekulić i Ilić. To je nešto novo što je KSS uspeo da u prethodnih nekoliko meseci uradi. Deca iz Republike Srpske zaslužuju da imaju isti tretman i šansu da obuku naš dres, objasnio je Rakočević.

Direktor muških reprezentativnih selekcija Vladimir Kuzmanović istakao je da je zadoljan akcijama koje su prethodile okupljanju juniorske selekcije.

– Zahvalni smo klubovima koji su nam izašli u susret, u velikoj većini poslali su sve svoje igrače, tako da prvi put imamo uvid u skoro sve koji igraju u našoj zemlji. Takođe, uz veliku pomoć ljudi iz Saveza, prvi put smo uspeli da dobijemo deset dana za pripreme. Ranije se obično dešavalo da su pripreme traju četiri-pet dana, što nije dovoljno, a sada smo naišli na veliki i konkretan doprinos klubova, napravljena je rupa u kalendaru koja neće mnogo odneti što se Juniorske lige tiče, ali će mnogo značiti treneru Guroviću.

I to nije sve…

– Mnogo igrača nam je u dijaspori, uspeli smo da obezbedimo prisustvo mnogih od njih. Uspevamo da pratimo i njihove utakmice, postoji odlična saradnja sa trenerima u dijaspori, koji nam dostavljaju izveštaje, trenutne forme tih igrača i informacije o igračima za koje još nismo čuli. Pratimo sve uzraste, do juniorskog staža, na maksimalnom mogućem nivou, rekao je Kuzmanović.

Trener U18 reprezentacije Milan Gurović zahvalio se na ukazanoj šansi.

– Želeo bih da se zahvalim KSS, na čelu sa predsednikom Draganom Đilasom, Igorom Rakočevićem i Dejanom Tomaševićem, koji su verovali u mene i moj rad. Čast mi je i zadovoljstvo što sam deo ovog tima, deo Srbije. Nadam se da ću opravdati očekivanja. Sutra krećemo na pripreme, očekivanja su uvek velika, jer reprezentacija Srbije, o kom god uzrastu da je reč, uvek teži da ide na zlato. Ono što mogu da obećam je red, rad i disciplina. A potajno možemo da se nadamo uspehu…

Gurović se osvrnuo i na plan i program rada.

– Bićemo deset dana u Vrnjačkoj Banji, odigraćemo dve kontrolne utakmice sa Aleksincem i Slogom, a ova druga će biti otvorena za publiku u Kraljevu. Tu ću već znati imena 12 igrača koji će ići u Manhajm. Svi imaju podjednake šanse, nikome nije garantovano mesto. Ovo je samo uvertira pred Evropsko prvenstvo u Turskoj koje je na programu narednog leta, objašnjava Gurović.

O situaciji sa Dinom Radončićem, košarkašem madridskog Reala koji je trebalo da bude u našoj juniorskoj reprezentaciji, govorio je Igor Rakočević.

– Što se tiče Radončića i slučajeva takvog tipa, i te kako smo bili aktivni u kontaktu sa njegovim ocem i njegovim klubom, pokušavajući da predočimo koliko je bitno, pogotovo u tim godinama, igrati za reprezentaciju i pomoći svojoj zemlji. Nismo nastupili kao neka sila i terali ga da mora da igra, niti smo pretili kaznama, već smo na ljudski i sportski način prišli njegovoj porodici i predočili da stvarno treba da obuče dres Srbije. Dobili smo dosta informacija i sve su u smislu da se on još nije odlučio kada će da igra za reprezentaciju. S obzirom na to da je od svoje 11 godine, prošao kroz sve edukativne i razvojne programe KSS, on po pravilu FIBA do 21. godine ne može da igra za bilo koju drugu reprezentaciju osim za našu. Što se nas tiče, pitanje nije za koga će igrati, već kada. Sada ne možemo da ga nateramo da igra, kao ni neke druge momke koji su u sličnoj situaciji. Sve smo pokušali, sada je sve na Radončiću. Čak smo pričali i sa Albertom Angulom, koordinatorom mlađih kategorija u Realu i dobili smo odgovor da niko iz tog kluba ne može da učestvuje u Manhajmu zbog školskih obaveza. Videćemo kako će situacija da se razvija dalje do Evropskog prvenstva. Nadamo se da će Dino shvatiti koliko je bitno da se igra za reprezentaciju i da samo on može od toga da profitira, jasan je Rakočević.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter