1
Fudbal

FOTO: mattdoors.blogspot.com

VREMEPLOV: Noć kada su Bugari srušili snove Francuzima (VIDEO)

Objavljeno: 13.03.16 u 22:06

Svetsko prventsvo u fudbalu koje se 1994. godine prvi i do sada jedini put održalo u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja najveći žal u istoriju francuskog reprezetativnog fudbala.

Francuska je u tom trenutku imala fenomenalan tim.“Galski petlovi” su u tom kvalifikacionom ciklusu bili u grupi sa Švedskom, Bugarskom, Austijom, Fiskom i Izraelom. Na prvi pogled činilo se da će se Francuzi bez imalo muke prošetati grupom i zaigrati na Mundijalu u SAD.

Tadašnji tim “trikolora” predvodio je lucidni napadač Erik Kantona. Pored bivšeg centrafora Mančester junajteda, Francuzi su imali i odličnog  Žan-Pjera Pepena, ali ipak su ostali bez učešća na najvećoj svetskoj smotri fudbala.

Kako su kvalifikacije počele, tako su se i završile, porazom od Bugarske. U prvom meču igranom 9. Septembra 1992. godine na stadinu “Vasil Levski” Bugari su golovima Stoičkova i Balakova bili bolji od Kantone i drugova.  U ostalim mečevima u grupi Francuzi su nametali svoju igru i dolazili do pobeda.

17. novembar 1993. godine, meč “bitili ne biti” za Francuze, prepun “Park Prinčeva”, domaćinu je bio dovoljan i remi, dok su Bugari morali da osvoje sva tri boda.

Sve je počelo kao u bajci, Kantona dovodi “trikolore” u vođstvo u 31. minutu lepim pogotkom iz njegovog karakterističnog voleja. Šest minuta kasnije Emil Kostadinov poravnava rezultat. Francuzi su, kako je meč odmicao imali sve više straha i do nekoliko sekundi pre kraja meča imali rezultat koji ih vodi na Mundijal, ali je drugim pogotkom u 90. minutu meča Kostadinov raspšio snove izabranicima Žerara Ulijea i tako ih ostavio da najveću svetsku smotru fudbala gledaju preko malih ekrana.

(izvor: youtube/EveryFourthYear)

Na kraju pogled na tabelu sve govori. Prva je bila Švedska sa 15, Bugarska je ovim trijumfom došla do 14 bodova, a najveći gubitnik kvalifikacija reprezentacija Francuske morala je da se zadovolji trećom mestom sa 13 osvojenih bodova.

Kasnije, na Mudijalu, Švedska i Bugarska postižu svoje najveće uspehe u istoriji. Šveđani osvajaju treće, a Bugari četvrto mesto.

 

0
0

1 Komentara

  1. Secam se ove utakmice i ovog spektakularnog gola kao da je juce bilo. Sjajna generacija bugarskih fudbalera koja se mislim nikada nece ponoviti. Uzgred, pocivaj u Trifon Ivanov!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter