2
Fudbal

FOTO: Youtube/Ilustracija

VREMEPLOV: Kad je Zvezda pobedila 12:0 protivnik je morao da skine i preda dresove

Objavljeno: 04.03.16 u 23:55

Danas, 4. marta 2016. godine Crvena zvezda slavi 71. rođendan, a samo stariji pamte ili su upućeni u detalje sa osnivačke Skupštine.

Nakon oslobođenja pobednici su najpre na temeljima bivše Jugoslavije osnovali Omladinsko-fiskulturno društvo (OFD), da bi vrlo brzo „na svet došla“ Crvena zvezda.

Sva infrastruktura i veliki broj igrača predratne Jugoslavije „prekomandovano“ je u Crvenu zvezdu koja je prvu utakmicu odigrala protiv Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a i na stadionu Avala pred oko tri hiljade gledaoca pobedila je sa 3:2.

S obzirom da je vreme bilo takvo armijski timovi nisu bili retkost, naprotiv. Samim tim ne čudi da su i drugu utakmicu (10. marta 1945. godine) crveno-beli igrali protiv ekipe sastavljene od vojnika, a ovog puta bila je reč o timu engleske vojne misije stacionirane u Beogradu.

Iako su stigli iz zemlje koja je „kolevka fudbala“ britanski vojnici ispraćeni su sa punim tucetom golova u mreži odnosno Crvena zvezda je pred osam hiljada gledalaca upisala prvu ubedljivu pobedu od neverovatnih 12:0.


(Izvor: Youtube/CrniGuja)

Prve utakmice za Crvenu zvezdu igrali su čovek po kome stadion danas nosi ime – Rajko Mitić, zatim legende kluba Jovan Jezerkić, Predragf Đajić, Branko Stanković, Miodrag Tomašević, Kosta Jovanović… Na utakmici protiv Engleza Prva Zvezdina zvezda – Rajko Mitić postigla je čak četiri pogotka, dok je Kosta Tomašević dva puta bio precizan.

Kuriozitet sa te utakmice je da je publika zahtevala od domaćih igrača da skinu dresove Englezima, a razlog je bio običaj koji je tada vladao odnosno tim koji primi tuce golova praktično je bio „kažnjavan“ na taj način.

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter