0
The Best Of

VREMEPLOV: Tragična ofsajd zamka ‘gaučosa’ koja je Nigeriju uzdigla među fudbalske velesile (VIDEO)

Objavljeno: 23.02.16 u 21:00

Finale Olimpijskih igara, 90. minut i situacija koja je obeležila istoriju najvećeg planetarnog takmičenja.

Te 1996. godine u Atlanti fudbalska reprezentacija Nigerije je nastavila svoj uzlet koji je započela dve godine ranije takođe u SAD na Mondijalu, na kom je posle osvajanja prvog mesta u grupi ispred Argentine i Bugarske došla do osmine finala, gde je nepremostiva prepreka Italija, koja je kasnije stigla i do finala.

Nigerijci su na Olimpijskim igrama nastupili u sličnom sastavu, sa vođama Džej-Džej Okočom, Nvankom Kanuom, braćom Babajaro, a pozadi tada mladim, ali svakako stamenim Taribom Vestom, kasnijim fudbalerom Partizana.

U grupnoj fazi zabeležili su pobede nad Mađarskom (1:0) i Japanom (2:0), dok je jedini poraz bio od Brazila (1:0). U četvrtfinalu eliminisan je Meksiko sa 2:0, da bi polufinale donelo ponovni susret sa Brazilom i osveta u vidu trijumfa posle produžetaka rezultatom 4:3.

nigeria-at-atlanta-96_5o8zkuxp1eiu1x7nsplf1q8ig

U velikom finalu ponovo je viđen spektakl. Argentinci predvođeni omalenim Ortegom, Ernanom Krespom, Havijerom Zanetijem i ostalim igračima iz te generacije. Naravno, pravdu je delio najbolji arbitar svih vremena – Pjerluiđi Kolina.

Već u trećem minutu Klaudio Lopez je dobrim trzajem glavom doveo ‘gaučose’ u vođstvo. Do poluvremena je na sličan način izjednačio Selestin Babajaro, da bi novo vođstvo Argentini doneo Ernan Krespo posle sumnjivog penala nad Arijeom Ortegom. U 74. minutu izjednačio je Amokači na volšeban način lobujući Pabla Kavaljera.

859627_FULL-LND

Do 90. minuta činilo se da će se još jednom na turniru igrati produžeci, kada je loptu na levoj strani uzeo Emanuel Amunike. Predriblao je jednog igrača, krenuo i protiv Havijera Zanetija kada ga je popularni ‘traktor’ oborio na ivici kaznenog prostora. I onda odluka Argentinaca, verovatno tadašnjeg selektora Danijela Alberta Pasarele, da ofsajd zamkom pokušaju da ukrote pokušaj Nigerijaca.

Babangida je izveo slobodnjak, centrirao, a kompletan tim Argentine je krenuo van kaznenog prostora. Svi u istom trenutku, osim Roberta Sensinija koji je zaostao i omogućio jedinom igraču u regularnoj poziciji, Emanuelu Amunikeu da postigne gol i donese Nigeriji istorijsku olimpijsku zlatnu medalju.

Argentinci su se bunili, ali uzaludno. Pjerluiđi Kolina je bio neumoljiv. Nigerijci su postali fudbalski Bogovi.

(Izvor: youtube / Futbolpasionmundial3)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter