2
The Best Of

VREMEPLOV: ‘Drim-tim’ kakav se više nikada nije ponovio (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 18.02.16 u 21:57

Tim Ajaksa koji je harao Evropom sredinom poslednje decenije prošlog veka sa razlogom se može nazvati ‘drim-timom’.

Iako dosta kritikovan poslednjih godinu ili dve od kako je na klupi Mančester junajteda, mnogi izuzetno cene lik i delo Luja Van Gala i smatraju da je upravo Holanđanin jedan od začetnika današnje Barselone, kada ju je trenirao od 1997. do 2000. godine, a onda i u sezoni 2002/2003. Međutim, većinski deo tima činili su igrači iz Ajaksa koji je on 1995. godine doveo na krov Evrope.

a.espncdn.com

Opet taj Ajaks. Oduvek je stvarao igrače iz svoje škole, a kasnije ih prodavao u timove iz ‘lige petice’. Radi to i danas, ali nikada posle te 1995. godine nije uspeo da uradi to što jeste Van Galova četa.

Ne treba biti previše ‘mator’, pa se sećati imena poput Franka Rajkarda, Klarensa Sedorfa, Patrika Klajverta, Marka Overmarsa, braće blizanaca Franka i Ronalda de Bura, Edgara Davidsa, kapitena Danija Blinda Mihaela Rajzigera, Japa Stama, Džordža Finidija, Edvina Van Der Sara, Jarija Litmanena, Nvanka Kanua… Da se čovek naježi! A tek kako su ‘pleli’…

(Izvor: youtube / Sebfootball)

Takvoj ekipi nije dugo trebalo da se popne na krov Evrope. U četvrtfinalu Lige šampiona izbačen je Hajduk iz Splita (0:0, 3:0), a u polufinalu Bajern iz Minhena (0:0, 5:2). Širili su strah i trepet, a u finalu ih je čekao Milan, koji se te sezone prošetao do finala u Beču.

Pred 50.000 gledalaca na ‘Ernst Hapel’ stadionu meč je bio izuzetno neizvestan i tvrt, kao što i dolikuje borbi za naslov šampiona ‘starog kontinenta’. Koja god ekipa da se okitila tom titulom bilo bi zasluženo, ali je tog 24. maja 1995. godine srećniji bio Ajaks. U 85. minutu Frenk Rajkard i Patrik Klajvert izveli su akciju koja je ‘božjim sinovima’ (kako glasi jedan od nadimaka za igrače Ajaksa) doneo četvrtu titulu prvaka Evrope.

(Izvor: youtube / raznor9)

Kasnije je u borbi za svetsku krunu pao i Real u meču u kom je na kraju bilo 1:0 golom legendarnog Finca Jarija Litmanena, a realno je po prilikama moglo da bude još nekoliko golova u mreži ‘kraljevskog kluba’. Bez preterivanja:

(Izvor: youtube / AFC Ajax)

Posle toga, ekipa je ostala na okupu još jednu godinu, ali ih je u finalu Lige šampiona u Rimu u još jednom pokoravanju Evrope sprečio Juventus, i to posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Zatim se veliki broj igrača iz ove generacije preselio u Barselonu, zajedno sa idejnim tvorcem, trenerom Luj Van Galom.

Dvadeset godina kasnije, družina se ponovo okupila, proslavljajući dve decenije od osvajanja evropske i svetske titule. Neki su još uvek bili u profesionalnoj formi, poput Edvina Van Der Sara, neki vidno stariji, ali čak i na slici deluje da bi opet mogli bez problema da ‘zaplešu’ kao nekada.

138961_heroa

0
0

2 Komentara

  1. Kabok Edekon, jos jedna primedba mora da ide na konstataciju da se Milan (i) te sezone prosetao do finala. Ajaks je dva puta slavio u grupi po 2-0 i zasluzeno je osvojio LS ’95…

    0
    0
    Odgovori
  2. Dve primedbe: 1. Jaap Stam tada nije igrao za Ajaks, on je iz PSV Eindhovena presao u redove Mancester Junajteda, samo na kraju karijere bio clan najslavnijeg holandskog tima.
    2. U finalu Svetkog Kupa u Tokiju Ajaks je slavio protiv brazilskog Gremia, a za Evropski Superkup pobedio Rela Zaragozu, a ne Real Madrid…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter