0
Ostali sportovi

SKI LETOVI: Slovenac ponovo pobedio, ali nije Prevc

Objavljeno: 12.02.16 u 23:12

U norveškom Vikersundu održano je prvo ovosezonsko takmičenje u ski letovima koje je bodovano za Svetski kup. Letovi su prema rasporedu bili zakazani za subotu i nedelju, dok je današnje nadmetanje zamena za Oslo.

Letaonica u Vikersundu poznata je kao veliki izazov “lovcima na daljine”. Čak sedam puta gledaoci u ovom malom gradiću u jugoistočnom delu Norveške prisustvovali su obaranju svetskog rekorda. Anders Fanemel vlasnik je najdužeg leta u istoriji od 251,5 metra, koji je ostvario na prošlogodišnjem takmičenju.

Jak vetar u prsa pružao je mogućnost učesnicima da dosegnu velike daljine, pa su organizatori posegnuli za nepopularnom merom skraćenja zaletišta. U takvim uslovima najbolje se snašao veteran Robert Kranjec.

Pomalo zaboravljeni Slovenac još jedanput je pokazao zašto ga smatraju jednim od najboljih takmičara u istoriji ove discipline ski skokova. Bio je najkonstantniji u obe serije i daljinama od 236 i 239,5 metara po peti put u karijeri trijumfovao na letaonicama.

Domaći predstavnik Kenet Gagnes zauzeo je drugo mesto letovima od 234,5 i 235 metara. Iako je vodio posle prve runde, nije izdržao pritisak i za 4,2 boda zaostao je za Kranjecom. Legendarni Noriaki Kasai ostvario je još jedan plasman na podijum. Vremešni Japanac 60. put u karijeri popeo se na pobedničko postolje sjajnim letom od 230 metara u drugoj seriji.

Svetski šampion u ski letovima Peter Prevc morao je da se zadovolji plasmanom na 4. poziciju. Štefan Kraft je napredovao u drugoj seriji fantastičnim letom od 230 metara, pa je tako završio tik iza Prevca.

Prevc i dalje vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 1374 boda. Severin Frojnd je prvog dana u Vikersundu zauzeo 10. mesto i sada ima 905 bodova. Gagnes je treći sa 850.

Pripremio: Miloš Ristanović

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter