0
Košarka

FOTO: KSS

ANA DABOVIĆ: Osećam se fenomenalno, prijao mi je odmor

Objavljeno: 12.02.16 u 09:49

Košarkaška reprezentativka Srbije Ana Dabović rekla je da je želela da se odmori posle naporne prošle sezone i da zato nije prešla u neki klub nakon raskida saradnje sa turskim Jakin Dogu Universitesi.

– Sporazumno smo raskinuli ugovor. Imala sam ponude, ali nisam htela nigde da idem, jer sam želea da se odmorim i da se spremam. Trenutno sam u Novom Sadu, radim sa tatom (trener Milan Dabović) i na DIF-u. Tako će biti do okupljanja reprezentacije. Sa nacionalnim timom ću odigrati dve utakmice, a posle toga ću polako da vidim, rekla je Dabovićeva agenciji Beta.

Najkorisnija igračica (MVP) Evropskog prvenstva prošle godine i članica najbolje petorke početnika (ruki) u WNBA kazala je da joj je načelni plan da ode u SAD, gde igra za Los Andjeles Sparks, ali da je i to podložno promeni.

– Nastaviću da se spremam za SAD, gde putujem krajem aprila. Ako mi se neka ponuda bude baš svidela, onda ću da odem. Imala sam prilika, ali sam u dogovoru sa menadžerom odlučila da se odmorim i spremim. Prvo sam se odmorila, sada se spremam. Moguće je i da odem pre toga negde, da odigram možda neki „fajnal for“ ili plej-of, rekla je Ana Dabović.

Jedna od najboljih igračica Srbije ocenila je da pauza od kraja januara do kraja aprila, uz reprezentativnu akciju, nije predugačka za nju.

– Mislim da pauza nije predugačka. Sada imam reprezentaciju do kraja februara, a u aprilu idem u SAD. Sve vreme se spremam i mislim da mi je to potrebnije da sam bilo gde drugo, jer sam prošle godina imala samo dva dana pauze, objasnila je Ana Dabović.

Na pitanje kako se oseća fizički i mentalno, samo je kratko uz osmeh rekla:

– Fenomenalno!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter