2
Evroliga

VALJAN RAZLOG: Evo zbog čega klubovi više žele u Evroligu, nego u FIBA Ligu šampiona

Objavljeno: 09.02.16 u 19:07

Košarkaški sajt Eurhups obelodanio je danas zbog čega većina klubova Evrope želi u Evroligu, a ne u FIBA Ligu šampiona.

Razlog je novac. I to velika razlika između dva takmičenja. Naime, na sastanku FIBA u Minhenu iznet je podatak da je za prvu godinu Lige šampiona obezbeđeno svega 2,3 miliona evra, što je kada se podeli na 32 kluba oko 70 hiljada po učesniku grupne faze.

To je drastično manje od onoga što nudi Evroliga, a to je 30 miliona evra za 16 timova. Samim tim se dolazi do zaključka da Liga šampiona ne može da bude „rival“ Evroligi, već u rangu Evrokupa. Zbog toga se većina bogatih klubova i bori za ulazak u „privatno takmičenje“ pod okriljem ULEB-a.

0
0

2 Komentara

  1. To i nije baš puna informacija. EL novac deli na EL takmičenje i na EK, što je 40 klubova, pa će suma po klubu biti manja, iako je za one u EL daleko veća cifra.
    Takođe, ovo će biti prva godina FIBA elitnog takmičenja i iznos nagrada će sigurno da se povećava, s obzirom da će iza njega stati ruska košarkaška organizacija, španska, francuska, italijanska pa i turska, i povući sa sobom svoje sponzore.
    Ako se ti iznosi kroz godinu-dve približe, to će sigurno značiti prevagu FIBA, pre svega zbog odnosa prema nacionalnim savezima i takmičenjima reprezentacije. Niko, pa ni španci i ostali neće se odreći svojih košarkaša u reprezentaciji, to nema šanse da iko dozvoli.

    0
    0
    Odgovori
    • Tacno. EL je nezvanicno iznela cifru nema potvrde za to a sa druge strane 15 godina nisu ostvarili ono sto su obecali oko finansija jos 2000 godine.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter